2012. május 4., péntek

Gyöngy virágcsokor Anyák napjára, tulipán

No lássuk azt a gyöngy tulipánt :)
Íme az ábra, ez alapján készül a gyöngyfűzött tulipánunk.
Erősen hasonlít a tegnapi gyöngy nárcisz fűzésére, ugyanis a technika ugyanaz.

Összetétel:

piros
gyöngyházfényű piros
borostyánsárga
barna
gyöngyházfényű zöld gyöngy

valamint a drót és a zöld krepp papír a virág szárára.

SZIRMOK

Hat sziromból áll a tulipán feje, viszont ezek átfedésben vannak egymással. Ezt úgy kell kivitelezni, hogy két három-három sziromból álló kelyhet fűzöl és ezeket helyezed egymásba.

Egy sziromhoz 2 db 50 cm-es drótra van szükséged. Először a baloldali felét kell elkészítened egy sziromnak, a középső hosszanti gyöngysorral együtt, ehhez fűzöd majd hozzá a szirom jobb felét.
Ezután jön a szélére a keret-gyöngysor vagy megerősítő gyöngysor, ez a szomszéd szirmokkal közös a szirom alsó harmadától nagyjából, ez a 11. sort jelenti.
Az első sziromnál még nem kell erre figyelni, a második szirom elsőhöz kapcsolásakor viszont ezzel kezdesz.

Ezzel a módszerrel összefűzöl három szirmot, majd külön még hármat és ezt a két kelyhet kell egymásba csúsztatnod, a termővel és a porzókkal fogod tudni őket egymásba erősíteni/rögzíteni.

TERMŐ ÉS PORZÓ

A tulipán fejéhez tartozik még a termő és a porzó (egy kis biológia óra :), ezek pontosan úgy készülnek, mint a nárcisznál. Porzóból három van, termőből egy.

A porzó felső vízszintes, öt gyöngyből álló része készül a barna gyöngyökből. Egy darab 30 centis drót kell hozzá és egy drótra fűzöd mindhárom porzót, szépen egymás után.

A termőnél a tulipán esetében megelégszik a gyöngyfűző füzet 25 centis dróttal, (a nárcisznál 70 centist kért, érdekes) pedig ugyanúgy készül ez is: tehát alulról kezded a fűzést, fent két nyúlványt fűzöl, majd lefele haladva hozzáfűzöd a termő már kész feléhez az új gyöngyöket.

LEVÉL

A levél ugyanúgy készül, mint a szirmok. Először a bal felét kell megfűzni 70 cm hosszú dróttal, függőleges gyöngysorral együtt, majd ehhez a függőleges gyöngysorhoz a levél jobb fele szintén 70 centis dróttal, végül a keret-gyöngyök körben a levél mentén (libafos vonal), ugyancsak 70 centis dróttal.

A fűzős résszel készen is vagy, most jön az összerakás.
A kiálló drótokat összetekered, persze úgy, hogy a tulipán minden része megfelelően helyezkedjen el, majd körbetekered a virág szárát zöld krepp papírral.

És kész! :)

Holnapra barkát várjál ;)
Mivel a barka nagyon egyszerű - de nem lebecsülendő, mert hihetetlen tavaszi hangulatot áraszt még a gyöngyből készült is - , lesz hozzá egy kis meglepi.

Ha felnézel a facebook-ra, akkor pedig Anyák napi borítóképek közül válogathatsz!

Szép tulipánt kívánok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...