2012. május 3., csütörtök

Gyöngy virágocsokor Anyák napjára, nárcisz

Két hónapja is volt már az, hogy anyák napi tavaszi csokrot ígértem. Nos, eljött az ideje. Nem, szerintem nem csúsztunk még ki az időből :)

A krókusz óta sajnos nem fűztem virágot, drótos problémák miatt, most is csak mintát mutatok leírással, mégpedig barkát, tulipánt és nárciszt.
Zárójelben megjegyzem azért, arra gondoltam, lehet-e úgy virágot fűzni vajon, hogy a fejét meg a leveleket damilból, ezekbe beakasztgatni drótokat és így összesodorni a szárat? Tudom, hogy nincs olyan tartása és állítgatni sem nagyon lehet, de rettenetesen törik a drótom, pedig gyöngyfűzéshez lett elméletileg kitalálva. Ez jól el is vette a kedvem a virágfűzéstől, pedig gyönyörű mintáim vannak.
Tehát óvatosan bánj a dróttal, vagy próbáld ki az ötletemet, a damil-drót kombót!

Jöjjenek a szépséges virágok, mára a nárcisz, holnapra a tulipán, szombatra pedig a gyors és egyszerű barka :)

GYÖNGY NÁRCISZ

Hozzávaló gyöngyök:
sötét sárga
világos sárga
barna
zöld kásagyöngy

SZIRMOK
A szirmokkal kell kezdeni a fűzést.
Egy sziromhoz 65 cm-es drótot javasol a gyöngyfűző füzet és amint látod a fenti ábrán, fűzés közben kell összekapcsolni az egymással szomszédos szirmokat.
Ez a következőképpen történik:
Először az ábrán bal oldalon levő, fekvő szirmot fűzöd meg, annak is a bal oldalát, felülről kezdve. A szirom felénél elhelyezkedő hosszanti gyöngysort le ne felejtsd, mert kezdheted elölről. Ehhez kapcsolod hozzá a szirom jobb felét.
Ha ezzel kész vagy, elkészíted a második szirmot, ezt is felülről kell kezdeni fűzni, a tizenegyedik sortól kapcsolgatod hozzá a sorokat az első szirom jobb feléhez.
Ha kész vagy az összes szirommal, akkor jöhetnek a keretgyöngyök, az ábrán ezek kapcsolódnak a libafos színű vonallal a szirmokhoz. Ez a lépés 60 centis dróttal történik és benne foglaltatik a szirmok csúcsán elhelyezkedő három gyöngyből álló csúcs.

KÖZÉPSŐ KEHELY

A középső kehelyhez kellenek a sötétebb sárga színű gyöngyök.

Kis plusz info: biztos tudod, hogy kétféle nárcisz van, amelyiknek sárga a szirma és a kelyhe is, meg amelyiknek fehérek a szirmai és narancsos sárga a kelyhe. A francia nyelvben ezt meg is különböztetik, máshogy hívják őket és más neműek is :) A fehér-narancs a fiú, a sárga pedig a lány nárcisz.

  Ezekből is hat darab kell és fűzés közben össze kell őket kapcsolni, mint a szirmokat. Az ábra alapján megfűzöd az elsőt 60 centis drótból, majd hozzá egyenként a többi ötöt, mindet 60 cm-es drótokból. A hatodikat pedig hozzákapcsolod szépen az elsőhöz.

PORZÓ

Ezek után jön a három darab porzó, ezekből egyet láthatsz az ábrán is. Egyenként 75 cm drótból készülnek. Barna és sárga gyöngyökből állnak, a felső öt vízszintesen elhelyezkedő gyöngy barna, a hosszantiak pedig sárgák.

TERMŐ

70 cm drót kell hozzá. Alulról kell kezdeni, haladni a termő csúcsáig, majd fent a két csápszerű nyúlványt hozzáfűzni két-két gyöngyből a két oldalon, majd végül a termőn lefele menet soronként két-két gyönggyel térbelivé varázsolni.
Ez nem kicsit hangzik elsőre bonyolultnak, de ha tanulmányozod a rajzot, egyszerűbb lesz.

LEVELEK

Jó hírem van, kész vagy a nehezével, már csak a levél van hátra meg a krepp papír.

A leveleket hasonlóan kell fűzni, mint a szirmokat, először megfűzöd egy levél bal felét, majd hozzáfűzöd a jobb felét és körbekeríted a széleken gyönggyel. 15 sort ír a füzet egy levélhez. A levélalap 70 cm drótból készül, a keretgyöngyökhöz pedig 50 centis szükséges.


No, kész az összes alkatrész, már csak annyi a dolgod, hogy a lefele kilógó drótokat összecsavarod alaposan, majd betekered krepp papírral, mégpedig zölddel.

Kész a nárcisz :)
Holnap jövök a tulipánnal, ami egyszerűbb lesz, hiszen hasonlóan kell fűzni, mint a nárciszt.

A minta a Cser Kiadó által kiadott Gyöngyből fűzött virágok füzetben jelent meg.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...