2011. július 30., szombat

3D gyöngyfűzés technika

Első randim a gyöngyfűzéssel valamikor tízéves korom körül történt, az iskolában a napközis tanítónéni hozott gyöngyöket meg damilt, és megtanított minket 3D-s mikulást fűzni. Nagyon éltem, azóta is megvan a miki :) (akkor még térbelinek hívtuk :)
Klasszikus a minta szerintem, ennél klasszikusabb csak a krokodil volt talán, ami mindenkinek volt, csak nekem nem, legalábbis én így láttam. Szomszéd fűje... No, a krokodilt azóta sem sikerült összehozni, mert akkor másfél évtizedre megszakadt a szerelem a gyöngyfűzéssel, aztán meg már más figurával kezdtem újra.
A mikulást mi annak idején damillal fűztük, próbálkoztam cérnával is, de úgy tapasztaltam, hogy egy bizonyos méret után már egyik sem az igazi. Inkább szép színes drótot érdemes szerezni, az nem nyiklik-nyaklik, és alakítani is lehet. (fehér egérhez a piros drót nagyon ott van :)
Lerajzoltam egy képsorozatban, hogyan kell fűzni a 3D-s állatokat, vagy hát bármilyen térbeli formát. Nagyon lépésenként, nagyon szájbarágósan, egyrészt mert szeretek babrálni a paint programmal, másrészt mert minél inkább szájbarágós egy minta vagy technika leírása, annál jobban kedvelem :)
 
Az első kép. Tulajdonképpen mondhatnám, hogy a gyöngyfűzés alapja, de nem akarom elbagatellizálni a dolgot :) jöjjön is rögtön a második.
A második ábra abban különbözik az elsőtől, hogy miután a gyöngyöt a drótszál közepére fűzted (általában kb. 2 méter drótot kérnek a minták egy figura testéhez kiálló járulékok nélkül, azokat külön kell majd hozzáfűzni, de erről majd később), veszed az egyik végét, és a gyöngy túlsó oldalán levő lukba, a másik szállal szemben befűzöd, így stabilizálod az első gyöngyszemet. Fontos, hogy a gyöngy a drótszál közepén legyen.
Erről is egy kép:Ez az egy szem gyöngy tulajdonképpen az első sor, valójában az állatka alapja. Mikor ezzel megvagy, jöhet a következő sor, ami általában egyben a figura hátának első sorát is jelenti.
A második sor gyöngyöt zöld színűre festettem, hogy majd később, mikor több sor is meglesz már, egyértelműbb legyen, ki kivel van. Felfűzöd az egyik szálon a két következő gyöngyöt. Minden sorban több és több gyöngy lesz, legalábbis míg a legnagyobb kerülete felé haladunk az állatkának, onnantól meg majd csökkenni fog. A kígyónál persze ez az elmélet nem él. Mikor fent van a két zöld gyöngy az egyik kilógó szálon, a másik szálat szembefűzöd a zöld gyöngyös szállal, mindkét zöld gyöngyön.
 
Így. Húzd rá jó szorosan. A kezed nem kell elvágni a dróttal. Jön a következő sor, (kékkel jelöltem) ami szintén két gyöngyből fog állni, ez a hasi részhez fog tartozni. Tegyük fel, hogy szimmetrikus az állatka háta és hasa, ez sokszor nem lesz egyébként igaz.
 Ennek a harmadik, kék sornak is ugyanúgy, mint az előzőekben szembe kell fűzni a szabad szálat a két gyöngyön, és akkor fog kinézni így a fűzés:
Ez már elég határozottan térbeli :) meg is örökítettem minden oldalról.
Jön a következő sor, ez három gyöngyből fog állni, még nő az állatka.

Ugyanúgy, ahogy az eddigiekben. Ha dróttal fűzöl, tudni kell, hogy ha nem alakítgatod, akkor a végén egy kétrétegű lapos állatot kapsz, ami pusztán csak azért térbeli, mert maga a gyöngy egy térfogattal rendelkező tárgy, tehát fűzés közben alakítgatni kell a formát, a szép gömbölyűre simogatni belülről mindkét oldalt, hogy üreges legyen. Érdemes legalábbis fűzés közben, ha kész a figura vagy nagyon előrehaladott állapotban van, akkor már elég nehéz a formáján segíteni.
Itt kell megemlíteni azt a helyzetet, mikor kimondottan 2D-s formát szeretnénk, pl. pillangó szárnya vagy virágszirom, ilyesmi.
Ilyenkor ugyanúgy fűzöl, ahogyan a fent említettekben, és szintén alakítani kell a formát, csak pont ellenkező céllal, mint a térbeli részeknél.No, ha idáig eljutottál, felmerül a kérdés, hogy ha nem búgócsigát akarsz fűzni avagy tölcsért, akkor hova és hogyan fűződjenek fel a lábak, fülek stb. Én most a mikulás mintáját szeretném közrebocsátani, nem állatkát, annak ellenére, hogy nyár közepe van :) ezen csak két kar van, úgyhogy egyelőre csak ennek a mikéntjét mutatom meg, ez is nagyon egyszerű.
Mikor elértél ahhoz a sorhoz, ahol a minta mutatja a kart, felfűzöd a szálra a szükséges gyöngyöket, aztán az utolsó előtti gyöngybe fűzöd vissza a szálat végig a kar maradék gyöngyein vissza a testhez.

A másik oldalon ugyanígy. Ha ezzel kész vagy, folytatod a minta szerint a fűzést egész a végéig, ahol jó szorosan összetekered a két drótszálat, elvágod, majd a kiálló részt behajtogatod szépen a mikulás belsejébe, ne tegyen kárt senkiben.
És íme a nyári mikulás mintája :)

Jó munkát! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...