2012. január 15., vasárnap

Tubular RAW - a folytatás

Kerek három hónappal ezelőtt írtam egy bejegyzést, Tubular RAW címmel.
Ez egy technikai leírás, a Tubular RAW nevű mumust igyekeztem benne magyarázni és átláthatóbbá tenni a lényegét, gyakorlatilag azt írtam le, ahogy nekem is sikerült megértenem. Mert bár egyszerű, elsőre mégis szinte mindenkinek bonyolultnak és zagyvának tűnik.

Most jön a következő fejezet, külön kérésre :)
Ezúttal az alap kör három gyöngyből fog állni, mindjárt mutatom, de előbb egy kis ismétlés.

Tehát a lényeg: amire szükséged van, az egy csipetnyi térlátás. A "tubular" jelen esetben a végeredmény csőformáját hivatott jelezni. A tubular raw alapja a sima raw (right angle weave) vagy magyarul szembefűzés, tehát ez itt:

Szavakba öntve: felfűzöl a cérnádra x számú szemet (de minimum hármat), az egyik szélsőben keresztezed a két cérnavéget, ezáltal egy kört fognak alkotni. Egyébként nagyon hasznos, rengeteg formát és szépséget lehet kihozni a technikából.


A tubular raw lényege pedig, hogy ilyen, a képen is látható körökből fűzöl először egy kockát, majd kockákból egy oszlopot. Vagy, ha négy gyöngyös az alap kör, akkor hívhatjuk négyzet alapú hasábnak is. (mondanám szívesen, hogy ezt magamtól is tudom, hogy így hívják, de most néztem utána a wikipediában :)
Egy kockának hat oldala van, tehát hat ilyenből fog állni:



Az alap körre kell fűzni, mind a négy gyöngyre merőlegesen egy-egy kört, ezek a hasáb oldalait fogják alkotni, mind egyenként négy gyöngyből áll majd.
Ez még csak az alapelv, ha még nem tiszta, akkor olvasd újra ezt itt.


Ezúttal ugyanerről lesz szó, annyi változtatással, hogy az alapkör három gyöngyből áll, ahogy már említettem. Vagyis a kocka nem kocka lesz, hanem egy ötoldalú test (háromszög alapú hasáb). Két háromszögből fog állni - ezek egymással párhuzamosak - valamint három darab (négy gyöngyből álló) négyzetből.






Jöjjön maga a technikai leírás:


Fel kell fűzni a damilra három szem gyöngyöt, kezdetnek nem árt, ha jó nagyokat használsz, sőt még jobb, ha három különböző színből próbálkozol, hogy jobban tudd követni a mintát.


Ez az alapkör.
Most a felső piros gyöngyhöz kell hozzáfűzni a következő kört, ez négy gyöngyből fog összesen állni és az alapkörhöz képest merőleges lesz. Egy gyöngy már megvan, a képen a felső piros, jön hozzá még három.

Ezeket az új gyöngyöket zölddel jelöltem. Most be kell fűznöd a jobb alsó piros gyöngybe.


Ehhez a jobb alsó piros gyöngyhöz kell most hozzászerelni a hozzátartozó merőleges falat. Ez is négy gyöngyből áll, de ebből már megvan kettő, az x-szel jelölt gyöngyök. A maradék kettőt kékre festettem.

Ahhoz, hogy ezek négyen egy kerek kört alkossanak, most be kell fűznöd először a zöld x-es gyöngybe, aztán pedig a pirosba.

Már megvan a cső első elemének két oldala, jön az utolsó. Már csak egy gyöngyre lesz szükség ehhez, ugyanis a többi gyöngy a négyből már megvan, ezek itt:

Most be kell fűzzél a piros és a zöld x-szel jelölt gyöngyökbe. Aztán jön rá az utolsó gyöngy, lila színnel.

Ezekből úgy lesz kör, ha összekötöd őket, tehát befűzöl az előző képen is már x-szel jelölt gyöngyökbe, ebben a sorrendben: kék-piros zöld. Aztán újra a lilába.

A két képen ugyanazt látod, csak a másodikon - stilizáltabb formában - csak a jelenleg érdekes négy gyöngyöt. Most fűzöd be a damilt a pirosba, zöldbe és végül lilába.

Ez, ha magad felé fordítod 45 fokkal, úgy fog kinézni, hogy az alsó piros háromszöget csak takarásban látod, a részeit alkotó három piros gyöngyhöz hozzákapcsolt egy-egy kör pedig egy újabb háromszöget fognak alkotni, most ez áll majd feléd. Ezt látod alul, a második és harmadik ábrán. (Teszel a gyöngyökben egy kört a damillal, hogy stabilabban viszonyuljanak egymáshoz)


Most tulajdonképpen alaphelyzetbe értünk, kezdődik az egész elölről, ennek a háromszögnek is minden eleméhez kell egy-egy kört fűzni, és így tovább, míg eléred a kellő hosszúságot.

Valami ilyesmit kell a végén kapnod:




Bejelöltem az ábrákon használt színekkel, hova melyik gyöngy kerül. A pirosak jelölik az alap háromszöget, a piros-zöld-lila-kék pedig a cső egyik, utolsó oldalát.

No kérem, ennyi a lényeg. Tudom, hogy elsőre nagyon nem egyszerű, ezért - ahogy mondtam - érdemes jó nagy gyöngyökkel gyakorolni, és három különböző színnel, hogy közben ne veszítsd el a fonalat, lásd, melyik gyöngy hova kerül és miért. Ja, és érdemes nem pislogni és nem felállni pisilni menni meg ilyesmi :) Persze csak addig, míg át nem láttad, be nem gyakoroltad.

Sok sikert hozzá :)


3 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen, hogy feltetted, este ezt fogom gyakorolni. Nem hiszem el, hogy nem fogom megtanulni! :)))

    VálaszTörlés
  2. Én is köszönöm! Feltétlenül meg kell tanulnom!

    VálaszTörlés
  3. Szívesen, örülök, ha hasznos lesz :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...