2011. október 14., péntek

Tubular RAW

A tubular raw a raw technikának kissé megbolondított változata, csőszerűen alakul a fűzés, ha ezt a technikát alkalmazod. Addig látszik bonyolultnak, míg rá nem ébred az ember a raw körök állásának - egyébként végtelenül egyszerű - logikájára.
Paintben szoktam a technikai leírásokat rajzolni, ha tehetem, kivéve, mikor fotózok, de most nem így van, mert a paint elég kezdetleges progi ahhoz, hogy a tubular raw térbeli fincsiségeit elég beszédesen ábrázolja. Úgyhogy bocsi, kézzel rajzolt illusztrációk fotóját teszem ide, de igyekszem szépen rajzolni :) vagy legalábbis érthetően.

Dupla számozást alkalmazok, mert szerintem a tubular raw-nál egyszerűbb az értelmezése a leírásnak, ha inkább a körök vannak számozva, mint a gyöngyök. De a gyöngyöket is beszámozom, hátha az a verzió a kényelmesebb.

Tehát először a tubular raw logikája, amit ha átlát valaki, onnantól pofonegyszerű az egész, tökmindegy mit melyik gyöngybe kell dugni.
A tubular raw elemeit/köreit úgy kell elképzelni, mintha egy kör egy doboz/kocka egy fala lenne. A doboz lesz az egységünk, mert ilyen dobozok alkotják majd a fűzést. Így - ahogy a kockának - hat fala van egy dobozkának vagy egységnek.
Így:

Ugye minden kör négy gyöngyből áll. Mivel vannak közös pontok, ezért egy ilyen dobozka nem 24, hanem csak 12 db gyöngyből áll. Tehát hat kört kell összerakni, 12 gyöngyből.

Ez lesz az első kör:


Két féle színt fogok használni, pirosat és kéket. Nézzük úgy, hogy három szintből áll a kocka, alsó, középső és felső. Úgy színezek, hogy a kocka vagy egység alsó és felső vízszintes körei piros gyöngyökből fognak állni, a kocka középső szintje pedig kék gyöngyökből.

Az első kör fűzése:

Egyszálas raw fűzésről van szó. Az az izé, ami az első gyöngy bal oldali lukából lóg ki, a csomó lenne :)
A második kört így fűzd hozzá az elsőhöz:

Tehát a második kör merőleges lesz az elsőhöz viszonyítva. A harmadik kör pedig az első és második körhöz képest is merőleges lesz, és mindkettővel lesz egy-egy közös gyöngye, az 5. és a 2. Ezekhez kell még kettő gyöngy, hogy teljes legyen a kör, sorszám szerint a 8. és 9.

Most a 3. gyöngyből lóg ki a fonalad, még kell két függőleges fal a kockához.
Jön a 4. kör, ez pont szemben fog állni, párhuzamosan a 2. körrel, merőleges lesz szintén az 1. körre, és az előbb elkészült harmadikra is.
Megvan már belőle két gyöngy, a kék 8., és a piros 3. gyöngy, kettő kell tehát hozzá, ezek pedig a 10. és 11. gyöngyök.

Már csak egy függőleges fala hiányzik a kockának, ebből is megvan három gyöngy, hiszen ide tartozik az első körből a 4. gyöngy, a második körből a 7., és a negyedik körből a 10. gyöngy. Ez a hiányzó gyöngy a 12. lesz, ha utánaszámolsz, akkor a felső vízszintes fala is meglesz a kockának ezzel a 12. gyönggyel, hiszen ezt a felső kört a 6., 9., 11. és 12. piros gyöngyök alkotják.

Elmulasztottam odaírni, de ez az 5. kör.
Most fel kell fűzni a hatos gyöngybe, ez a felső vízszintes körnek az egyik (legkézreesőbb) gyöngye.

Felülről így fog kinézni a dolog:

Most ugyanígy jöhet rá a következő kocka:)
Az első köre már meg is van, hiszen ugyanaz, mint a már kész kockának a felső vízszintes köre.
És pár kép az én fűzésemről szemléltető eszközként, hatalmas gyöngyökkel fűztem, ugyanazokat a színeket használtam, mint a rajzokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...