2011. október 3., hétfő

A RAW fűzés alapjai

A RAW mozaikszó a "right angle weave" rövidítése, ami szó szerint derékszög szövést jelent.
Magyarul egyszerűen szembefűzésnek hívjuk.

Lényege a raw fűzésnek, hogy van x számú gyöngy egy "kör"ben (én hívom így, fogalmam sincs, mi a szakszerű megnevezése), és ezt a kört úgy hozzuk létre, hogy az egyik gyöngyben keresztezzük a damilt. Hogy hány gyöngy van a körben és melyikben kell keresztezni vagyis szembefűzni, azt persze a minta dönti el, ugyanis ezek variálásával érjük el a formát.

Létezik egyszálas és kétszálas raw fűzés is. Mindkettőhöz egy damilszálat használunk.
Első lépésként felfűzünk 4 gyöngyöt a damilra. (Ez mintától függően lehet több is, de minimum 3)

Ha egyszálas raw fűzést készítesz, akkor a damil végére kerül a négy gyöngy, ha kétszálasat, akkor középre, ezzel gyakorlatilag elfelezed a damilszálat középen és mindkét felét külön-külön tudod majd használni.


EGYSZÁLAS RAW:


Most a damilszálat az első gyöngybe visszafűzöd szemből. Az egyszálas raw fűzésnél ezután a kettes és hármas gyöngybe is be kell fűznöd a damilszálat.

 Ha így haladsz tovább, akkor hosszú, vékony, teljesen egyenes fűzésed lesz, alkalmas egy egyszerűbb karkötőhöz. Ha viszont raw hálót szeretnél fűzni, akkor határozd meg a hálód szélességét, a képen lent öt "körös", ezután fordulj el a fűzéssel a kép alapján.
 Ezek után fűzd hozzá a következő két gyöngyöt:

Ha elértél a széléig, fordulj megint, és így tovább, míg el nem éred a kívánt hosszúságát a hálónak.


KÉTSZÁLAS RAW:
A gyöngyöket felfűzési sorrendben számoztam. Tehát a pirossal jelölt damilszálra is felfűzöl egy gyöngyöt, majd a feketére is, a 7. számú gyöngyöt tökmindegy melyikre fűzöd, de legyen mondjuk a piros, aztán ebben keresztezel, a feketét szembefűzöd a 7. gyöngyön. Így egyenesen fogsz haladni a fűzéssel.
Ha más irányba akarod formázni a mintát, akkor a fekete damilra fűzöl egy gyöngyöt, a pirosra kettőt, és a fekete damilon levő egy darab gyöngyben fogsz keresztezni. Ezzel a kép szerinti bal felé fogsz haladni, ha mindezt megcseréled, akkor jobb felé. Ezáltal lehet számtalan formát alkotni.


Ezek voltak tehát a RAW fűzés abszolút alapjai. Sok tudnivaló akad még róla, de minden varia a fent leírtakon alapul. Ezzel a technikával rengeteg formát, mintát lehet fűzni, akár sík, akár térbeli ékszereket, állatokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...