2011. szeptember 9., péntek

Gyöngyékszer tervező

Egy francia oldalon találtam egy gyöngyékszer tervezőt. Ha feszít a vágy, hogy készíts saját mintát és tele is vagy ötletekkel, de nincs kedved vagy nem tudsz elég jól rajzolni, akkor használható megoldás. (Ha legördítesz, a bejegyzés alján megtalálod a linket)
Vannak a tervezőnek előnyei és hátrányai.
Előnye, hogy sokféle technikájú és külsejű ékszert tudsz vele tervezni, nem csak egyvalamire alkalmas. Hátránya, hogy franciául van... meg még van egy-kettő neki, ezekre inkább használat közben lehet rájönni.

A legfelső sorban gyöngyfajtákat tudsz választani.
Alatta balra 'Fichier', ha erre kattintasz, megnyílik egy kis menüsor.
Ezen belül a Nouveau-ra kattintva tiszta lappal indulsz, ha elrontottad a tervezést.
Az Ouvrir-ban elméletileg meg tudsz nyitni egy képet a számítógépedről, vagy nyilván egy korábbi gyöngyékszer tervezésedet, de nekem eddig még nem igazán sikerült, ahogy menteni sem :S Nem tudom, hogy a gépem beállításaival van probléma vagy maga a program bibis. A mentés, ami az Enregistrer kellene, hogy legyen, hihetetlen dolgokat művelt a gépemmel, úgyhogy nem ajánlom :) persze próbálkozni lehet, mondom nem kizárt, hogy az én rendszeremben van a probléma.

ALTERNATÍV MENTÉS
Ha szeretnél menteni, mert nyilván szeretnél, ha terveztél valami szépet, de Neked se működik a mentés, akkor meg tudod tenni a 'print screen' (vagy rövidítve prt sc) gombbal. Ez a klaviatúrán található, a delete, page down, end, insert és társai gombok környékén valahol. Ha megnyomod, megjegyzi az éppen látható képet a monitoron. Ezután nyisd meg a Paint programot és abban kattints a 'Beillesztés'-re és meg is jelenik. Itt el tudod menteni a képet. Innen viszont nemigen lehet visszahelyezni a tervezőbe, tehát érdemes csak a már kész terveket menteni.

Nézzük tovább. Az Imprimer-vel nyomtatni tudsz. Ha a Parametres d'impression feliratú gombra kattintasz, akkor a nyomtatási eredményt tudod változtatni, el tudod tüntetni a rácsot (Grille) a mintád alól, vagy a vonalzót (Regles) a keretből. Ez nem látszik, csak a kinyomtatott képen - gondolom legalábbis, mert nincs nyomtatóm.
Az Affichage a nézetet jelenti. Tudsz zoom-olni, el tudod tüntetni - itt ténylegesen - a rácsot és a vonalzót. Ha a Magnetisme (mágnesesség) gombról leveszed a pipát, vagy visszateszed, azon tudsz változtatni, hogy a rács bevonzza a gyöngyöt egy szerinte ideális helyre. Akkor jó, ha bent van a pipa, ha mondjuk szövés- vagy peyote tervet csinálsz, akkor szép egyenletes rajzot tudsz készíteni.
Az Aide segítséget jelent, ha ezen belül rákattintasz szintén az 'Aide're, akkor kiad franciául egy leírást arról, hogyan kell használni magát a gyöngytervezőt és a jobb oldalon levő gombsort. Ezt én is leírom itt Neked magyarul segítségképpen. Az A propos felirattal a program paramétereit nézheted meg.

Akkor lássuk magát a gyöngyékszer tervezést :)
Válassz egy gyöngyfajtát fentről és egy színt a jobb alsó sarokból, egyszerű kattintással tudod behelyezni a rácsba.
Az első gomb, a kis pipetta arra jó, hogy ha rámész vele egy gyöngyre, rákattintasz, kijelöli a színskálán azt a színt, amilyen a gyöngy. Ennek akkor van értelme, ha sokféle színű gyöngyből áll már a mintád és nehéz egyértelműen meghatározni, milyen árnyalatú egy adott gyöngy.
A festékszóró ikonnal át tudod színezni a gyöngyödet.


A kereszt gombbal ha megfogod a gyöngyöt, arrébb tudod tenni a kívánt helyre.
A nyíl gombbal forgathatod a gyöngyöt! Ráadásul nemcsak 90 fokkal, hanem 45 fokkal is el tudod tekerni.
A plusz és a mínusz gombokkal egy-egy gyöngy méretét tudod növelni vagy csökkenteni.
Ez egy radír :) A nem kívánt gyöngyöket szintén kattintással tüntetheted el.
A gyémánt gomb arra jó, hogy gyöngyházasítsd a gyöngyödet. Ha rákattintasz vele egy gyöngyre, szép térbeli hatású lesz gyöngyházfénnyel.

Ezekkel a gombokkal a rajtuk lévő szimbólumokat helyezheted el a rácson. Még csomó is van köztük :)
És el ne felejtsem magát a tervezőt! :)
Itt is van:
http://www.e-perle.com/e-boutique/perlographe/index.php

Remélem, tetszik. Használd egészséggel!

2 megjegyzés:

  1. nagyon szépen köszönöm!élveztem minden szavát a leírásnak!!

    VálaszTörlés
  2. Androidos okostelefonra hogyan lehet letölteni?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...