2011. szeptember 14., szerda

Gyöngyszövés szövőkeret nélkül

Néhány bejegyzéssel ezelőtt ajánlottam egy szövőkeret elkészítési módot, és megmutattam azt is, hogyan kell rajta gyöngyszövést készíteni.
Ha szeretnél gyöngyöt szőni, de nem akarsz sem venni, sem csinálni szövőkeretet, erre is létezik egy megoldás.
Ezt a technikát négyszögletes szövésnek hívják. A kész szövés pontosan úgy néz ki, mintha szövőkerettel csináltad volna, csak sokkal erősebb lesz a textúrája és sajnos sokkal tovább is tart elkészíteni.

1.
2 m hosszú gyöngyfűző cérnával kezdj. Húzz fel rá egy gyöngyöt úgy, hogy kb. 15 cm lógjon mögötte ráhagyásnak és hurkold át rajta. Ez a gyöngy a stopgyöngy funkcióját fogja betölteni, stabilizálja a gyöngyszövetet.

2.
Sorakoztasd fel a stopgyöngy mögé a mintád első sorának összes gyöngyét, majd a második sor első gyöngyét. A két utolsó gyöngyön - tehát az első sor utolsó, és a második sor első gyöngyén hurkold át a gyöngyfűző cérnát.


3. Jön a következő gyöngy, a második sor második gyöngye. Fűzd fel a fonaladra, ezután hurkold keresztül az első sor utolsó előtti gyöngyén, azon, amelyik pont alá esik a mintában. Majd fűzd be megint a második sor második gyöngyébe. Tehát tulajdonképpen ugyanúgy kell eljárni, mint a második sor első gyöngyénél.
Haladj tovább ugyanígy, míg végig nem fűzted a második sort.


4.
A harmadik sort ugyanúgy fűzd végig, mint a másodikat, csak most visszafelé kell haladni. A harmadik sor első gyöngyéből kilógó fonaladat hurkold át az alatta levő, második sor utolsó gyöngyén. A harmadik gyöngyből kilógó fonaladat pedig a második sor utolsó előtti gyöngyén hurkold, és így tovább.


5.
Folytasd a fűzést, míg végére nem érsz a mintának, ezután távolítsd el a stopgyöngyöt óvatosan. Az így felszabaduló gyöngyfűző cérnát (tudod, a kezdő 15 centist) dolgozd bele a szövetbe így.
A gyöngyszövés másik végéből kilógó fonalat is dolgozd el, és készen is vagy a szövőkeret nélküli gyöngyszövéseddel.

Ezt a technikát hamis szövőkeretes szövésnek is szokták nevezni :)
Nagy előnye, hogy lényegesen kevesebb cérnát zabál, mint a sima szövőkeretes szövés.
Hátránya, hogy nagyon kell rá figyelni, hogy elég nagy lukú gyöngyöt és elég vékony cérnát válassz, mert háromszor is át kell férjen kényelmesen.
Egy minta ehhez a gyöngyszövés technikához ugyanúgy néz ki, mint egy szövőkeretes minta, viszont máshogy kell leolvasni. Így:

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...