2011. szeptember 21., szerda

Peyote fűzés - másképp

Most bemutatok egy olyan gyöngyszövés technikát, amely látszatra pontosan ugyanazt eredményezi, mint a peyote technika. A kész fűzés kevésbé szoros, mintha peyote technikával készítetted volna, de csak akkor érződik, ha a kezedbe veszed.
A neve téglaszövés, mert úgy állnak össze a gyöngyök, mint a téglák egy téglafalban, és épp úgy, mint ahogy egy peyote fűzésben is :)

1.
Vágj egy kb. 2 m hosszú gyöngyfűző cérnát. Az első sor első két gyöngyét fűzd fel a cérnára, szokás szerint hagyjál rá kb. 15 cm-t. Hurkold át a cérnádat megint a gyöngyökön, ezzel stabilizálod őket, nem fognak lefutni.
Most a gyöngyöktől nézve bal oldali irányba álljon a tűd, tehát a piros nyilas fonalon!
2.
Fűzd fel bal oldali irányba a következő gyöngyöt, az első sor harmadik gyöngyét. A gyöngyből kifele lógó fonalat fűzd a mellette levő, második gyöngy lukába alulról, a felső lukból vezesd ki, be a harmadik gyöngy felső lukába, ki az alsón. Így fog kinézni:
3.
Fűzd fel a negyedik gyöngyöt. A kilógó fonalrészt a harmadik gyöngy felső lukába fűzd, alul ki, be a negyedik gyöngy alsó lukán, ki a felsőn. Az eredmény:
Készítsd el így végig az egész első sort.

4.
A második sor már máshogy készül.
Ha kész vagy az első sorral, fűzd fel a gyöngyfűző cérnádra a második sor első két gyöngyét, majd a tűt fűzd át az első sor utolsó két gyöngyét felülről összekötő fonaldarab alatt.
A tűt most a második sor második gyöngyébe fűzd vissza. Kész a második sor első két gyöngye.
5.
Most egy gyöngyöt fűzz fel. Fűzd át a tűt az első sor utolsó előtti és a még eggyel visszább lévő gyöngyöt összekötő hurok alatt.

És vissza a tűt a harmadik gyöngybe. Folytasd ugyanígy, míg végére nem érsz a sornak.

6.
A következő sorváltás ugyanúgy történik, mint ahogy a 4-5. pontban leírtam, csak visszafelé.
És így tovább, míg a minta végére nem érsz :)


A téglaszövés mintája ugyanúgy néz ki, mint egy peyote minta, de másképp kell olvasni, mint egy peyote mintát. Nem  a bal alsó gyöngytől kezdi a kanyargást felfelé jobbra, hanem a jobb alsó első gyöngytől kezded balra haladva, aztán a második sort pont ellenkező irányban.

Ha össze szeretnél illeszteni két téglaszövést, vagy a téglaszövésnek két végét, ezt így teheted meg:

Ezzel ki is veséztük a peyote fűzés hasonmásának, a téglaszövésnek a technikáját :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...