2012. június 13., szerda

Gyöngyfűzés 10 lépésben

- Bigyibogyó módra*1.

Válassz mintát. Ha azt hinnéd, hogy ezt nem kell feltétlenül a pontok közé szedni, mert egyértelmű, hogy az ember lánya már eleve mintával ül le fűzni, hát elméletben igazad van. Gyakorlatilag tapasztalat, hogy van olyan, hogy az embernek „csinálhatnékja” van. Mondom, ez mit jelent: nagyon, de nagyon fűznél már és órák óta keresed a megfelelő alanyt a megvalósításra, de még este 11-kor is várod az ihletet, hogy végül melyik legyen. Ez akkor is így van, ha van to-do listád ilyen esetekre.

2.

Keresd elő az összes hozzávalót a kiválasztott mintához – gyöngyök, damil vagy cérna, tű, vágóeszköz, stb.

3.

A gyöngytároló tálcácskák kimaradtak, vedd elő azokat is, pont annyit, ahány színárnyalattal szeretnél gyöngyöt fűzni. A felespohár is megteszi erre a célra…

4.

Nem fűzünk fotelban. Kanapén sem. Tudom, hogy kényelmes, főleg ha órákig tart egy mű elkészülése, de nagyon kellemetlen a résekből kivakarni az apró kis mütyüröket (bár érdekes más leleteket is lehet ilyenkor találni), és véleményem szerint a gyöngyborulást lehetetlen elkerülni. (Ha Neked már sikerült, akkor Te vagy a kivétel, aki erősíti a szabályt - gratulálok; vagy rátaláltál az abszolút megoldásra – kérlek, oszd meg velem is). Szóval asztal. Nagy. Lehetőség szerint rücskös felületű terítővel.

5.

Készítsd elő a zseblámpát is, friss elemekkel megtöltve. A gyöngyök nemcsak a fotelrésekbe tudnak elpotyogni, nagyon szívesen bújnak szőnyegszőrök közé és magasugrókat megszégyenítően pattognak konyhakövön. Kedvencem a fugával megegyező színű gyöngy fugán való elhelyezkedése. Zseblámpával 20%-os eredményről 80%-osra javíthatod a gyöngy-megtalálások arányát. Azért csak 80, mert még hetekkel és több takarítással később is fogsz belőlük találni, lehetetlen helyeken. Szerintem a gyöngyök magasabb intelligencia-szinten léteznek, mint az elsőre látszik.

6.

Majdnem biztos, hogy minimum egyszer, de inkább többször össze fog kócolódni-gabalyodni-csomósodni a damilod. Innentől kezdve göndör lesz, és minden egyes újabb szem gyöngy felfűzésekor fokozottabban hajlamos lesz az újabb kócolódás-gabalyodás-csomósodásra. Ki lehet ezt védeni végtelen türelemmel vagy ki lehet bogozni végtelen türelemmel. Sajnos rám az utóbbi vonatkozik.
A lényeg, ne hagyd benne a csomót és ne hagyd magára a fűzést, hogy majd másnap foglalkozol a problémával. Ha akkor és ott nem csomózod ki, soha többé, de legalábbis sokáig nem fogsz hozzányúlni. („Ha lóról való leesés után nem ülsz vissza, soha nem ülsz lóra” újragondolása, tapasztalat alapján.) Ha Nálad nem így működik, megint csak gratulálok, fejlettebb problémakezelő szinten vagy mint én, hehe :)

7.

Mikor kész vagy a minta lefűzésével, ne hagyd elvarratlanul. Ha akkor és ott nem varrod el, soha többé, de legalábbis sokáig nem fogsz hozzányúlni. (Lóra ülés újragondolása, tapasztalat alapján, nr. 2.)

8.

Miután elkészültél fűzéssel-elvarrással, tehát „átúlcettig” kész a cucc, pakold el a gyöngyöket. Ha akkor és ott nem pakolod el, soha többé, de legalábbis sokáig nem fogsz hozzányúlni. (Lóra ülés újragondolása, tapasztalat alapján, nr. 3.)

9.

Készíts a művedről szép fotót, több szögből, hogy legyen bizonyíték az utókornak, milyen szépeket tudsz csinálni. Tedd fel a blogodba vagy fotóalbumodba és mutasd meg mindenkinek.

10.

Hordd, ajándékozd el, add el; a lényeg, hogy legyél nagyon büszke rá, mert kivételes vagy. A legtöbb ember tv-nézésre pazarolja azt a kevés idejét, amellyel szabadon gazdálkodhatna ;)*A lista nem reprezentatív, a pontokat saját tapasztalatok alapján szedtem össze, ha Nálad nem merültek fel soha hasonló problémák, akkor minden tiszteletem a Tiéd, további szerencsés és rutinos gyöngyfűzést kívánok. Meg persze lelkes Bigyibogyó-olvasást :)

3 megjegyzés:

  1. Ez szuper. Nem vesztette aktualitását, és nem is fogja. A 10 pontnál még nem tartok, a többi stimmel.

    VálaszTörlés
  2. Hogy ez a leírás mennyire jellemző reám is! ;) azzal a különbséggel,hogy nincs fotelem,ágyban szeretek fűzni,főleg amikor fáj a gerincem-derekam.... a Tv-tfűzés közben hallgatom-nem nézem... ;) éS igazán szép fotót sem tudok készíteni,sajnos...a többi szóról-szóra egyezik! :) (y)

    VálaszTörlés
  3. Minden pont stimmel!Tényleg így kell csinálni-megtapasztaltam az ellenkezőjét...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...