2011. szeptember 7., szerda

Gyöngyszövés szövőkerettel

No kéremszépen :) a szövőkerettel való gyöngyszövést a saját szövőkeretemen mutatom meg. A fűzőcérna felszerelése talán különbözik az eltérő szövőkeretekétől, de a lényeg, maga a gyöngy szövése igazából ugyanaz.
Először is választunk egy mintát. Én most egy viszonylag kis méretűt választok, megintcsak A gyöngyszövők bibliája című könyvből. Legyen mondjuk a Szűz csillagjegy.
Íme a minta:

8x10 gyöngyből áll a minta, gyöngyszövésnél a bal alsó gyöngytől kell kezdeni a szövést, így:

A szövőkeretre felerősítem a láncfonalakat. Azokat a fonalakat hívjuk így, amik a szövés alapja lesznek, valamint a szövőkeret fogai közé vannak felerősítve. Hosszanti irányúak. Eggyel több kell belőlük, mint ahány gyöngy széles a mintánk. Ez a minta 10 gyöngy széles, tehát 11 láncfonalra lesz szükség.
Az én szövőkeretemen így kell ezeket felerősíteni:
Azon az oldalon, ahol két csavar van (a másikon csak egy) egy párszor körbetekerem a gyöngyfűzőcérnát nyolcas alakban, jól meghúzom, hogy erősen tartson.

Ezután beillesztem a fogazatba a kétcsavaros oldalon, majd a szövőkeret hosszanti oldala mentén át a szemben lévő fogazaton.

Átértem az egycsavaros oldalra. Áttekerem a csavaron, vissza a fogazathoz, és hosszanti irányban megint át a szemben lévő fogazathoz.

És így tovább, míg 11 láncfonal lesz a szövőkereten. Jó erősen kell végig tartani a cérnát, hogy stabil legyen, különben kínszenvedés lesz vele dolgozni. Meg akár szét is eshet az egész cucc.
Szerencsés esetben a kétcsavaros oldalon ér véget a láncfonal felerősítése, itt tudom nyolcas alakban rátekerni a csavarokra a gyöngyfűző cérnát, ami azért stabilabb. Nekem most az egycsavaros oldalon kell elkötnöm a szálat, de hát nem lehet mindig papsajt.
Így néz ki, mikor fent van az összes láncfonal:

Nem egetrengető probléma, ha nem állnak egyenletesen a láncfonalak (mint ahogy a képen is :) lehet, hogy az igazi profik ebben nem értenek velem egyet, én úgy tapasztaltam, hogy ha megvan az első sor, vagy az első kettő inkább, akkor meghúzom a cérnát, elegyengetem, és onnantól kezdve ez nem okoz különösebb problémát.
Eddig voltak az előkészületek, most kezdődik a tényleges gyöngyszövés.
Veszünk egy kb. 2 m hosszú cérnadarabot. Nagyjából 15-20 centi ráhagyás után a végét hozzákötjük az egyik szélső láncfonalhoz. Így:

Ez lesz a vetülékfonal. A minta legalsó vagyis első sora tíz fekete gyöngyből áll. Mind a tízet felfűzöm a vetülékfonalra, majd a láncfonalak alatt merőlegesen elegyengetem a gyöngyöket, hogy minden két láncfonal közé egy-egy gyöngy jusson.

Fogom a tűt, és visszafelé, a láncfonal felett átszúrom az összes gyöngyön.

Nagyon-nagyon fontos, hogy mindig a láncfonal felett menjen át a tű, és mindig csak egy gyöngy legyen két láncfonal között.
Meghúzom a cérnát, és kész is az első sor.
A második úgy fog kinézni, hogy 5 fekete, 2 fehér, 3 fekete gyöngy. Fehér helyett zöld gyöngyöt fogok használni. Ugyanúgy készítem el a második sort is, mint az elsőt, ezt is meghúzom, ha kész, innentől gyerekjáték a gyöngyszövés és gyorsan lehet vele haladni.



Így néz ki, ha megvan az összes sor:


Azért néz ki máshogy, mint a minta, mert balról jobbra haladtam a szövőkereten, pedig jobbról balra kellett volna. Figyelhettem volna rá, de szerencsére ennél a gyöngyszövésnél mindegy, ha elvarrom és levágom a keretről, akkor csak meg kell fordítani, és már egyezik is a mintával.
Elvarrás alatt azt értem, hogy beledolgozzuk a cérnát a gyöngyszövetbe.



Ha eldolgoztam, elvágom a láncfonalakat. Ezeket meg lehet hagyni rojtnak, ez a legegyszerűbb megoldás, én is így fogok most tenni, őszintén megvallva puszta lustaságból :) A másik megoldás ugyanis elég macerás, de erről is ideteszek egy ábrát

Legalább 5 mm-nyit kell így szőni, hogy biztonságosan le lehessen vágni a gyöngyszövetet a keretről. Ezután kettesével összecsomózzuk a láncfonalakat, jelen esetben nem páros láncfonal van, tehát egy alkalommal három fonalat kell összecsomózni értelemszerűen. Ezután lehet levágni.
Ezt mindkét oldalon el kell végezni. Ha olyan szövésről van szó, aminek a hátulja nem látszik, akkor be is lehet hajtani hátulra ezt a csomózott-szőtt cérnás részt és leragasztani.
És készen is van a gyöngyszövet :)
Tipp:
Ha már begyakoroltad a gyöngyszövést, használj japán kásagyöngyöt, mert azok szép egyformák, és nagyon szép szövetet fog eredményezni. Gyakorláshoz megteszi a kissé egyenetlenebb, olcsó kásagyöngy is, amivel most én dolgoztam :)

5 megjegyzés:

  1. ez mind szép és jó de a lapos kartonlapból készült keretet hogyan füzök be?

    VálaszTörlés
  2. Ha jól sejtem, a hosszanti láncfonalakra gondolsz. A fogak segítségével kell gyakorlatilag körbetekerni. Én a sajátomnak a csücskére vágtam magamnak egy "kampót", ahhoz erősítettem hozzá, csomóztam össze.
    Nekem nem vált be ez a szövőkeret egyébként, ahogy írtam is, mert a kezem nem fér be a fonalak és a karton alá, ez még egy nagy problémája

    VálaszTörlés
  3. Szia! A segítségedet szeretném kérni. Technika órán csináljuk. És az R betű véletlenül fordítva csináltam meg ilyenkor mit lehet tenni? Kicsöngettek ugyh nem tudtam odavinni a tanárhoz. újra kell majd kezdenem? ez lett volna a harmadik betű és ha így folytatnám akkor jobbról balra lenne értelmes az írás nem pedig fordítva. Csak úgy lenne jó ha az alján keresztül nézzük és nem a tetején. Újra kell majd kezdenem? Mit lehet ezzel csinálni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Dorina!
      Nem kell újrakezdened :) Ahogy írod - alulról rendben van a betűk sorrendje és úgy olvasható, akkor minden oké. Amikor levágod majd a szövőkeretről, csak meg kell fordítani és kész is :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...