2011. október 31., hétfő


2011. október 30., vasárnap

Rózsás szövés- és peyote minta

Talán nem kapcsolódik szorosan a Halloween-hez, sem a halottak napjához, de ha elég sötétre (mondhatni darkosra :) sikerül egy rózsát ábrázoló kép, akkor abszolút beleillik a hangulatba. Halottak napjára persze egyébként sem gondolnám, hogy különösebben fel kellene szerelkezni akár gyöngy, akár másmilyen ékszerekkel, persze ízlés meg szokás dolga. Viszont ha estére levezetésnek csinálsz egy jó kis bulit, oda passzolhat ez a szép kis rózsás karkötő, van még pár órácska elkészíteni addig :)
Akkor lesz szép, ha delica gyöngyből fűzöd vagy szövöd.
Kell hozzá két piros árnyalat, lehetőség szerint jó sötétek, kétféle zöld, fehér, szürke és fekete gyöngyök. Meg persze damil. Ezt a mintát is elkészítettem gyöngyszövéses és peyote-os mintának, a peyote mintát ezúttal páratlan peyote technikával kell fűzni.
Nem nehéz az sem, ha szeretnéd felfrissíteni a tudásodat vagy megnézni, pontosan mit is takar a páratlan peyote, ide kattintva megteheted.
Jó munkát a rózsákhoz, és békés halottak napját és vidám Halloween bulit kívánok mindenkinek :)

2011. október 27., csütörtök

Halloween még mindig

Előkerestem A gyöngyszövők bibliája című könyvet, megnézni, akad-e benne valami a témába vágóan. Márminthogy Halloween-nel kapcsolatban bármi. A könyv egyébként, ha még nem ismernéd, alapmű. Minden háztartásban a könyvtár része kell legyen :)
Találtam is egy-két dolgot.
Először is akad a könyvben két szövésminta, mindkettő töklámpás.


Ez egy kisebb, tulajdonképpen egy nagyobb képnek a része, csak levágtam az ideillő részt :)
Fekete, narancs, zöld, kék kásagyöngy kell az elkészítéséhez.
Ez pedig egy picit nagyobb minta, kicsit jobban ki is van dolgozva.
A minta hozzávalói: világos és sötét narancs, fekete, fehér, olívzöld, barna és kék kásagyöngyök. Meg persze gyöngyszövéshez alkalmas cérnára és szövőkeretre is szükséged lesz.

Ezeken kívül betűminták is vannak a könyvben, innentől pedig csak a fantázia szabhat határt a mintatervezéshez :)
Sikerült olyan mintát terveznem, ami a világ keletkezésétől a világ pusztulásáig nézve csak egyetlen napon lesz használható, hacsak valaki nem rendez valaki 2011-es Halloweenre emlékező estet :)

Ez peyote minta, méreteiből adódóan karkötőnek alkalmas. Fekete és narancs színű delica gyöngyök kellenek a megvalósításhoz.
De megvan ugyanez gyöngyszövés mintában is :) alapanyag ugyanaz. Nekem ez tetszik jobban.
Jó szórakozást a mintákhoz :)


2011. október 26., szerda

3D töklámpás

Arra gondoltam, a hét teljen továbbra is a Halloween jegyében :)
Egy töklámpás mintát hoztam mára, rég megvan, nem sajátom, de sajnos nem emlékszem, honnan szereztem és nem is találom sehol. Ha valaki ráismer, szóljon nyugodtan.
El is készítettem, ilyen lett:
Nem egészen minta alapján fűztem a tököt, mert szerintem akkor nem lehetett volna gömbölyűre megcsinálni. Én legalábbis úgy látom, hogy a mintán csak a tök eleje látszik, vagy laposra kéne fűzni, de most azt nem szerettem volna.

Tehát annyi a különbség a minta és a kész gyöngytök között, hogy minden képen látszó sor mögött van ugyanannyi gyöngyből álló narancs színű sor, kivéve a legelső sort, ami egyetlen zöld gyöngyből áll. A rajzon úgy lehetne kiegészíteni, hogy a három zöld gyöngyös sortól kezdődően minden egyes sor után rajzolunk egy ugyanannyi gyöngyből álló sort. A többi pedig alakítás kérdése.

A hozzávalók: a minta szerint 4 zöld kásagyöngy (az én elméletem szerint 7), 9 fekete kásagyöngy, valamint kell narancs színű kásagyöngy. Mindenképpen drótot használj, akár laposra csinálod, akár gömbölyűre, mert különben nem lesz vidám sem a gyöngyfűzés, sem a végeredmény.
A 3D gyöngyfűzésnek több technikája van, ehhez a gyöngytökhöz a klasszikus módszert kell ismerned, ha még nem tiszta, hogyan kell, katt ide.

2011. október 25., kedd

Halloween partira gyöngyszövés és peyote karkötő minták


Pár napra elutaztam, meglátogattam Mamikámat, úgyhogy volt egy kis pihentető kényszerszünet a blogban és mindenben, ami nettől függ, tekintve hogy neki nincs otthon internetje.
Most azonban újult erővel visszatértem, és ránézve a naptárra ráébredtem, hogy bizony igen közel van a halottak napja és Halloween, ehhez kapcsolódóan pedig a halloween-partik. Ez azt jelenti, nem árt kiötölni néhány vérfagyasztó mintát az Amerikából átszivárgott ünnep alkalmából :)
Túl sokat nem kell agyalni, mit ábrázoljon egy halloween-napi ékszer - pontosíthatunk: karkötő, mert egyelőre maradok még a karkötőknél - hiszen szorosan ide kapcsolódik a töklámpás, a fekete macsek, meg a denevér.
Egyelőre négy mintával tudok szolgálni, mind a négynek van gyöngyszövés és peyote szövés verziója is, úgyhogy lehet válogatni, mert végeredményben nyolc mintáról van szó.

Az első a legegyszerűbb minta, két színből áll, négy darab denevér röpül pirosas-bordós háttér előtt. Tehát ez a két szín alkotja az egész mintát. Az első a gyöngyszövés, második a peyote minta.


              
A következő mintapáros is denevéres minta :)
Ez a minta négy színből áll: egy világosabb és egy sötétebb szürke, fekete és bordó.

Harmadik versenyzőnk a cica, persze az alkalomhoz illően fekete, zöld szemekkel. Ez a minta is négy színből áll: szürke, fekete és a zöld két árnyalata. Ha nem találod elég fekete macskához illőnek a szürke részeket, használj nyugodtan sötétebb szürkét, vagy más árnyalatú feketét, mint amilyen a többi fekete. Sőt, az talán még hatásosabb is, ha mondjuk a minta szerinti fekete részeket matt fekete gyönggyel fűzöd, a szürkét pedig átlátszó vagy gyöngyházfényű feketével.

Az utolsó minta az, amelyik nekem legjobban tetszik. Töklámpást ábrázol, szerintem nagyon szépen sikerült megörökíteni a benne égő mécses hatását :)
Hat színből áll, az egyik a fekete, a többi pedig egy világos és egy sötétebb narancs, világosabb és sötétebb sárga (meleg árnyalat!), valamint egy pirosas-bordós árnyalat.


Jó fűzögetést kívánok!

Ha esetleg nem tudsz gyöngyöt szőni, vagy peyote-ot fűzni, akkor meg tudod nézni mindkét technika leírását: a gyöngyszövést itt, a peyote technikát pedig itt. Ha a peyote technikát választod, csak damilra vagy gyöngyfűző cérnára lesz szükséged a gyöngyökön kívül. Ha viszont gyöngyöt szőnél inkább, akkor kell egy szövőkeret is és ez a technika lényegesen haladósabb a peyote-nál.
Szövőkeretet magad is tudsz készíteni, erre is tudok neked megoldást mutatni itt és itt, nemsokára pedig jön a harmadik otthon készíthető szövőkeret :)


2011. október 20., csütörtök

3D akácia gyöngyből

Fűzzél gyöngyből akáciát! :)
Félreértés ne essék, az akácia nem egyenlő a nálunk ismert akáccal, az akácia ugyanis így néz ki:
Gyönyörű fa, szeretik is a zsiráfok :)
Elkészíteni gyöngyből pedig nagyon egyszerű. Ráadásul, mivel fát fűzöl, ami minél kuszább, annál természetesebb, vígan lehet hozzá az olcsóbb, kevésbé egyforma gyöngyöket használni.
Sőt ha találsz szép műanyag gyöngyöt, a súlya miatt nem kizárt, hogy még jobb is, mint az üveg, az én fám például nem bírja el a lombját, túl nehéz lett.
Lássuk, hogy kell akáciát fűzni.

Hozzávalók:
zöld kásagyöngy egész pontosan 1125 db (a minta szerint, de senki nem fog valószínűleg utána számolni)
drót. sárgás/arany színű a legjobb, vagy fekete, barna, nekem ezüst volt, az is megteszi.

A minta maga így néz ki:

Az Egzotikus gyöngyállatok című füzetben lehet a mintát megtalálni (Színes Ötletek sorozat)

Először vágj egy fél méteres drótdarabot, erre fűzz fel kilenc darab zöld gyöngyöt.
Csúsztasd nagyjából őket a drót közepére. Így elfelezted a drótodat, az egyik végét most be kell fűzni az első gyöngybe. Gyakorlatilag szembe kell fűzni, mint a raw technikánál.
Ha ezzel megvagy, nézd meg, melyik drót a hosszabb, erre fűzzél fel újabb kilenc gyöngyöt.
Újra be kell fűzni az első gyöngybe, azzal a drótvéggel, amelyiken a gyöngyök vannak.
Most már két zöld köröd van a dróton.
Jön a harmadik. Megint fűzz kilenc zöld gyöngyöt a hosszabbik drótvégre. Azért mindig a hosszabbikra, mert ha végzel az öt zöld körrel, akkor így nagyjából középen lesznek végig a kis zöld körök.

Ugyanígy csináld meg az öt kört, mint az eddigi hármat.

Ezután laposfogóval fogd meg a drótszálakat a fűzéstől nagyjából 2 centire, majd tekergesd, míg így néz ki:

Kész az első levélcsoportod. Ebből fűzzél ötöt és tekerd össze egymással őket.
Ezután ebből is csinálj ötöt :)
Ebből az öt lombdarabból vagy ágból fog állni a fád. Ha megvan mind, akkor ezt az öt ágat csavard össze, ezzel megkapod az akácia törzsét. Jó masszívra tekergesd lehetőség szerint, hogy később megtartsa a drót a fa lombját. Alakíthatsz neki gyökereket, amik láb funkciót töltenek be és meg tud állni rajtuk a fa, de szerezhetsz apró cserepet is, és gyurmába vagy kavicsok közé ültetheted az akáciádat.
A lombját laposra formázd, hogy hasonlítson a valódi akáciára.

Jó szórakozást hozzá :)

2011. október 18., kedd

Szövőkeret nr. 2

No kéremszépen, pár héttel ezelőtt ígértem, hogy sorra veszek pár szövőkeret készítési módot, amelyek az interneten bárki által fellelhetők, anyagáron olcsón, könnyen megvalósíthatók. Az első meg is született, ki is lett próbálva, jöhet a következő.
Eddig ez a legegyszerűbb, amit találtam és azt hiszem, egyben a legolcsóbb is. Elég praktikusnak tűnik, de majd mindjárt kiderül, készítsük el.
Először is mutatom a linket a leírásról:

http://szinesotletek.blog.hu/2011/03/15/gyongyszovo_szabadegyetem_szovokeret_keszitese_sajat_kezuleg

 Nem tartok be minden utasítást, kicsit egyszerűsítek a dolgokon. Születésemtől fogva elképesztően lusta vagyok ugyanis :S
Tehát adott egy kartondoboz, amire nincs szükség itthon, (legalábbis remélem :) Megszabadítottam a tetejétől, ezt a tetőt fogom felhasználni a szövőkerethez. Levagdostam róla a füleket, szépen (nagyjából szépen) körbevágtam, körülbelül 25x25 centis lett.

A középső tizenöt centit fogazom be két szemben lévő oldalán.
Fa keretet nem csinálok neki. A fogai is rövidebbek és kevésbé hegyesek, mint a leírásban. Fél centinként bejelölgetem a kartont és egy kis rést vágok minden fél centihez.


És tulajdonképpen kész is...
Arra gondoltam először, hogy vékony fa lapból csinálom meg, mert az stabilabb, mint a karton, de nincs itthon fűrészem, a késeinket meg nem akarom ezzel kínozni, majd ha beválik ez a típusú gyöngyszövő keret, akkor talán csinálok egyet fából is. Prototípusnak ez is tökéletesen megteszi :)
A szövőkeret viszonylag gyors elkészülte után lehet is kipróbálni. Ha nem tudsz gyöngyöt szőni szövőkereten, kattints ide, megmutatom.

Itt jött elő az első probléma, nincs mire felerősíteni a láncfonalakat. Ezért a karton oldalából kivágtam egy darabot, kampósra alakítottam, és meg is oldódott ez a gondom.
Körbetekerem a cérnát a kartonon, az első körnél csomózok, az utolsónál feltekerem a kampóra jó erősen és utána csomózok.
Íme a végeredmény:


Második probléma. Ezzel kapcsolatban adok egy megszívlelendő jó tanácsot: ha 5 mm-enként fogazod a szövőkereted, ahogy én is tettem, túl széles lesz a fogazás és nem tudod rendesen meghúzni a sorokat. Persze így jártam, szálltak is széjjel szana a gyöngyök :S Szóval a leírás szerinti 2-3 mm az ideális.
Ha erősebb cérnával szövök, akkor sem tudom ennél jobban összehúzni:

Egy másik jó tanácsot is adok, ezt vagy megfogadod vagy nem, ahogy neked jobb. Mielőtt elkezded a láncfonalakat feltekerni a keretre, szoríts a szövőkeretedhez egy vonalzót, a fogazatnak párhuzamosan, tehát gyakorlatilag kötözd a vonalzót - vagy valami hasonló formájú dolgot - a szövőkeretedhez. Ha ezt megteszed, később a vonalzót kicsit megemelve alá tudsz nyúlni a láncfonalaknak meg a gyöngyöknek és tudod őket igazgatni. Az első pár sornál, de később is eléggé megkönnyíti a helyzetet, hiszen a gyöngyszövés lényegi része a cucc alatt történik.

Az értékelésem pedig:
Elkészíteni nagyon könnyű, semmilyen alkatrészért vagy szerelőeszközért nem kell a gazdaboltba szaladgálni, ez mindenképpen plusz pontot ér.
A fogazat nem lett jó, mert nem volt elég sűrű, de ha sűrűbbre csinálod, mint én, akkor ebből nem lesz gondod.
Használható a szövőkeret, én ugyan föladtam az első két sor után a fogazatos probléma miatt, ami viszont ténylegesen zavaró számomra, hogy nincs semmi tér a láncfonalak alatt, és ez néhol elég macerássá teszi a szövés menetét. Ha felfűzted a gyöngyöket a vetülékfonalra, az egészet gyöngyöstől át kell vezetned a láncfonalak alatt úgy, hogy egy közbe egy gyöngy jusson, amihez kell manuális segítség, a kezed viszont nem fog beférni alá. A leírás szerint pont az az előnye a szerkezetnek, ami nekem a hátrányát jelentette, úgy tűnik ízlés dolga :)
Itt megint a link, ha szeretnéd elkészíteni:

http://szinesotletek.blog.hu/2011/03/15/gyongyszovo_szabadegyetem_szovokeret_keszitese_sajat_kezuleg

Tehát a kis házi szövőkeret versenyemben egyelőre a cipősdoboz szövőkeret vezet, második a most kipróbált lapos szövőkeret.
Nemsokára pedig jöhet a harmadik versenyző :)


2011. október 17., hétfő

Apró virágos gyöngyhurka

Van egy nagyon kedves gyöngyhurka mintám. Pici virágok futnak körbe a gyöngyhurkán spirálisan. Három szín kell hozzá, a mező, a szirmok és a virág közepe. Én ezüstközepű zöld kásagyöngyöt használtam, áttetsző lilát és gyöngyház rózsaszínt, de az eredeti mintán (ez nem saját) az alapszín a barna, a virágszirmok topáz színűek, a virágok közepe pedig Swarovski gyöngyökből áll.
Hatos köröket kell horgolni, ha ötvenszer fűzöd fel a megadott sorrendben a sorozatot, akkor egy kb. 43 centis nyakláncot fogsz kapni. Én karkötőt csináltam belőle, már sokat dicsérték :)
Ha nem tudsz gyöngyhurkát horgolni, katt ide.

2011. október 14., péntek

Tubular RAW

A tubular raw a raw technikának kissé megbolondított változata, csőszerűen alakul a fűzés, ha ezt a technikát alkalmazod. Addig látszik bonyolultnak, míg rá nem ébred az ember a raw körök állásának - egyébként végtelenül egyszerű - logikájára.
Paintben szoktam a technikai leírásokat rajzolni, ha tehetem, kivéve, mikor fotózok, de most nem így van, mert a paint elég kezdetleges progi ahhoz, hogy a tubular raw térbeli fincsiségeit elég beszédesen ábrázolja. Úgyhogy bocsi, kézzel rajzolt illusztrációk fotóját teszem ide, de igyekszem szépen rajzolni :) vagy legalábbis érthetően.

Dupla számozást alkalmazok, mert szerintem a tubular raw-nál egyszerűbb az értelmezése a leírásnak, ha inkább a körök vannak számozva, mint a gyöngyök. De a gyöngyöket is beszámozom, hátha az a verzió a kényelmesebb.

Tehát először a tubular raw logikája, amit ha átlát valaki, onnantól pofonegyszerű az egész, tökmindegy mit melyik gyöngybe kell dugni.
A tubular raw elemeit/köreit úgy kell elképzelni, mintha egy kör egy doboz/kocka egy fala lenne. A doboz lesz az egységünk, mert ilyen dobozok alkotják majd a fűzést. Így - ahogy a kockának - hat fala van egy dobozkának vagy egységnek.
Így:

Ugye minden kör négy gyöngyből áll. Mivel vannak közös pontok, ezért egy ilyen dobozka nem 24, hanem csak 12 db gyöngyből áll. Tehát hat kört kell összerakni, 12 gyöngyből.

Ez lesz az első kör:


Két féle színt fogok használni, pirosat és kéket. Nézzük úgy, hogy három szintből áll a kocka, alsó, középső és felső. Úgy színezek, hogy a kocka vagy egység alsó és felső vízszintes körei piros gyöngyökből fognak állni, a kocka középső szintje pedig kék gyöngyökből.

Az első kör fűzése:

Egyszálas raw fűzésről van szó. Az az izé, ami az első gyöngy bal oldali lukából lóg ki, a csomó lenne :)
A második kört így fűzd hozzá az elsőhöz:

Tehát a második kör merőleges lesz az elsőhöz viszonyítva. A harmadik kör pedig az első és második körhöz képest is merőleges lesz, és mindkettővel lesz egy-egy közös gyöngye, az 5. és a 2. Ezekhez kell még kettő gyöngy, hogy teljes legyen a kör, sorszám szerint a 8. és 9.

Most a 3. gyöngyből lóg ki a fonalad, még kell két függőleges fal a kockához.
Jön a 4. kör, ez pont szemben fog állni, párhuzamosan a 2. körrel, merőleges lesz szintén az 1. körre, és az előbb elkészült harmadikra is.
Megvan már belőle két gyöngy, a kék 8., és a piros 3. gyöngy, kettő kell tehát hozzá, ezek pedig a 10. és 11. gyöngyök.

Már csak egy függőleges fala hiányzik a kockának, ebből is megvan három gyöngy, hiszen ide tartozik az első körből a 4. gyöngy, a második körből a 7., és a negyedik körből a 10. gyöngy. Ez a hiányzó gyöngy a 12. lesz, ha utánaszámolsz, akkor a felső vízszintes fala is meglesz a kockának ezzel a 12. gyönggyel, hiszen ezt a felső kört a 6., 9., 11. és 12. piros gyöngyök alkotják.

Elmulasztottam odaírni, de ez az 5. kör.
Most fel kell fűzni a hatos gyöngybe, ez a felső vízszintes körnek az egyik (legkézreesőbb) gyöngye.

Felülről így fog kinézni a dolog:

Most ugyanígy jöhet rá a következő kocka:)
Az első köre már meg is van, hiszen ugyanaz, mint a már kész kockának a felső vízszintes köre.
És pár kép az én fűzésemről szemléltető eszközként, hatalmas gyöngyökkel fűztem, ugyanazokat a színeket használtam, mint a rajzokon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...