2012. július 24., kedd

Ne add fel kézműves, szükség van rád.

Ma teljesen másról írok, mint amiről eredetileg szerettem volna (nevezetesen múltkori farmerlapok és társajándék a rózsaszín nicekids cica mellé). Ma jött egy ihlet, és hiszek benne, hogy nem szabad elfojtani :)
Ma kéremszépen arról írok, hogy mennyire kilátástalan - vagy nem egy kézműves helyzete, ha ebből akar megélni - és a vészmadarakról.

Próbáltál már eladni saját készítésű termékedet? Na, akkor biztos vagyok benne, hogy neked is van vészmadarad, minimum egy, de valószínűleg több. Ezek az emberek azok, akik gyilkolják benned a hitet, akik beléd akarják plántálni, hogy kilátástalan, amit csinálsz. Ezek azok az emberek, akik megkérdezik: na és vásárolt már valaki? Na és eddig mennyit kerestél? És ha akkor Te pironkodva összeszégyelled magad, hogy hát igen, hiába dolgoztál már vele rengeteget, mégsem vett még senki tőled semmit, akkor ez a poszt neked szól.

Kérlek, nagyon szépen kérlek NE-ADD-FEL!

Ezeknek az embereknek halvány lila segédegyenletük nincsen arról, milyen óriási iramban nő a kereslet a kézműves tárgyak iránt. Azért nincs, mert nem érdekli őket és ezért NEM NÉZTEK UTÁNA. Többnyire azok kárálnak Neked, szívem, akik nem ragaszkodnak ahhoz, hogy minőségi, kézzel készített, hamisítatlanul egyedi legyen az ékszerük, a ruhájuk, a lakberendezési tárgyaik. Akiknek mindegy, milyen az ágytakakaró, mert sosincs otthon, folyton melózik, úgyse látja. A lényeg, hogy menő legyen, ha néha vendég jön. Azok az emberek kárálnak, akik boltból vásárolnak és a Nike meg az Adidas, amit Kínában gyártanak a soron, az a minden és kiadnak tízezer forintokat egy pólóért, mert rá van hímezve (megjegyzem: géppel pár pillanat alatt) a három csík és van belőle még nem több ezer, hanem több millió. És minden van abban a pólóban, csak lélek nem.

Hát igen, van ilyen is. Nagyon sok ember van, akinek a márka fontos meg olyan kell, ami a szomszédnak is van, de ennek a típusnak a létszáma egyre csökken. Csökkennie kell, hiszen az ellentábor megállíthatatlanul nő! Nekem is van Nike cipőm és szeretem is, edzésre az a jó, de jobban tetszik a kézműves cipő és meg is veszem.
Megveszem, mert bár teszek rá, hogy az utcán szembejövő gipszjakab mit gondol rólam, mégsem akarok beállni a sorba. Más vagyok, mint mások és másnak is akarok látszani. És velem együtt még nagyon, de nagyon sokan nem akarnak beállni a sorba és érzik, mert megvan rá a képességük - ugyanis az is kell - hogy érezzék egy kézműves termék auráját, amit a készítője alkotás közben a keze munkájával átadott.
Ezen  kívül van egy olyan önző, de kellemes érzés, mikor megkérdezik valamiről rajtam, hogy honnan van, elmondhatom: xy készítette, és saaajnos neked ilyened nem lehet, mert ez az egyetlen darab belőle a világon és ez már az enyém. Neked csak másmilyen lehet és egyvalamiben fog hasonlítani, abban, hogy egyedi.

Igen, többnyire drágák ezek a cuccok, mivel nem szalagon készül, hanem a két kezeddel és az anyagán kívül van benne még sok óra az idődből. De ne add olcsóbban, mint ahogy megéri, gondolj arra, hogy azért kéred el az árát, hogy csinálhass még ilyet sokat! Hogy ne kelljen egész nap íróasztal és papírok mellett üldögélned és láthasd a gyerekedet hétköznap is. Annyiért add, amennyit ér. Ha "csak" hobbi neked az alkotás, akkor is, mert ha Te olcsóbban adod, akkor kénytelen lesz az is olcsóbban adni, aki tényleg ebből él, és egy idő után felkopik az álla, mehet ő is irodába. Mi lesz akkor a kézműves iparral?

Aztán van még az a típusú káráló, akinek tetszik ugyan a kézműves termék, akár néha áldoz is rá, de folyamatosan olt téged, hogy meg ne próbáld ezt választani fő foglalkozásnak, mert akkor jaaaj lesz neked, úristen, hát megszorítások meg gazdasági válság, miegymás. Meg ez a kormány fos, meg a következő is az lesz. Aha. Elárulom, sosem volt könnyebb, mint most. Mindig fos volt a kormány, mindig az lesz és mindig nehéz volt élni. És mindig a bátraké volt a szerencse. Ezeknek az embereknek az a bajuk, hogy máshogy szeretnél élni, mint ő, másmilyen vagy, mint ő, és retteg attól, hogy kiderül, lehet is máshogy élni.
Ezen kívül TE kérlek szépen MOST élsz. Ha Te sem hiszel magadban, akkor csak annyit kérek, hogy egyszer, egyetlen egyszer gondolkodj el azon, hogy mindent megtettél-e annak érdekében, hogy eladd a cuccod. Nem a tukmálásra gondolok, mert az nem gyere be.
Gyanítom, van blogod, első lépésnek már jó. Gyanítom, fent vagy a Meskán, még jobb, csak így tovább. A gyakorlati lépéseken kívül még van egy nagyon fontos dolog: higgyél benne! sziklaszilárdan, rendíthetetlenül, hogy Neked az az utad, hogy kézműves legyél, mert tehetséges vagy és ügyes és megtanultál nemtudomhány technikát és jól csinálod és nem lehet mindenki egyenhuszár. Ha nem akarsz egyenhuszár lenni, egyszerű: ne legyél az. Használd az eszed meg a szíved. Ha jön a Káráló, akkor pedig mutass neki fityiszt. Lehetőség szerint pedig kerüld el. Ő nem fog szenvedni helyetted a Te íróasztalod meg a Te papírjaid mellett. Ő a sajátja mellett fog, ha nem kap észbe időben. Ne várj másoktól áldást a tevékenységeidre, mert lesz aki megadja, lesz aki nem. Aztán akkor mit csinálsz?

Két dolgod van:
- Keress valamit, amiben tudsz úgy hinni, hogy senki, de tényleg SENKI ne tudjon kizökkenteni. A hit hegyeket képes megmozgatni; az mondja, hogy hülyeség, aki nem képes rá. De rá meg miért hallgatnál, hiszen olyasmiről beszél, amit nem is ismer.
- Csináld. Keresd az ötleteket, a lehetőségeket a nap 24 órájában, a tudatalattid akkor is dolgozzon, mikor épp mást csinálsz.

Lesznek buktatók. Az élet olyan. És nem fog elsőre sikerülni. Lehet, hogy sok hónapig nem leszel keresőképes kézművesként, de ha kitartó vagy, hiszel benne és keresed a lehetőségeket, és nem adod fel és felállsz minden kudarc után, akkor sikerülni fog.

Tudod, a vállalkozó az, aki eggyel többször áll fel.

És még valami végszónak: tudd, hogy nem vagy egyedül. Bárki, aki mást csinál, mint a tömegek, azokra jut fejenként sokszor annyi káráló vészmadár.

25 megjegyzés:

  1. Teljesen igazad van,nagyon köszönöm a mintáidat.Kriszta

    VálaszTörlés
  2. Nagyon igaz! Sajnos sok ember van, aki lehúzza a magunkfajtát, és emiatt sokat kibuktak már a sorból, a legügyesebbek is.... Azokból kell erőt meríteni, akik elismernek és szeretnek, nem éri meg a negatív emberek véleménye miatt abbahagyni. Köszönöm a gondolataidat, nagyon inspiráló volt! Ica

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom ki volt az aki ennyire felhúzott, de elismerésem neki, mert örülök, hogy ez a bejegyzés megszületett. Szerencsére az én környezetemben nincs ilyen negatív vélemény, sőt eddig csak bátorítást kaptam! Én hobbiként űzöm, amit csinálok, de mostanában van mellékesem is belőle és igyekszem szem előtt tartani, amiket írsz (bár boltom nincs és nem is tervezem, hogy legyen). Kitartás, be fogod bizonyítani, hogy nincs igaza a "vészmadaraknak"!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A „vészmadarak” legtöbbször csak irigységből kárálnak. Nem kell és nem is szabad hallgatni rájuk!

      Törlés
  4. Takácsné Erős Ági2012. július 25. 10:08

    Köszönöm! Ez nagyon jókor jött pozitív töltés volt számomra. :)

    VálaszTörlés
  5. Nekem is ilyen jó adag pozitív energiát adtál! Köszönöm! Köszönjük!:) (elkészült a sötétkék is)

    VálaszTörlés
  6. Igen, csatlakozom. Jól jön néha az embernek egy ilyen pozitív feltöltés. Magam is kézművesként élem napjaimat és egy év kellett, hogy rájöjjek ezekre a dolgokra.
    Nem észleltem a negatív véleményeket csak a tekíntetekböl és levelekböl a szavak között olvasom az írigységet és azt, hogy lenéznek minket. Most meg odáig jutottam, hogy ezek az emberek azok akik félve, de vásárolgatnak tőlem...
    Nem szabad feladni és hagyni, hogy bántsanak MI olyan dolgokat készítünk amit senki más és ez egy hatalmas érték, felbecsülhetetlen!!! Rita

    VálaszTörlés
  7. Lányok, köszi, hogy ilyen sokan hozzászóltok és nagyon örülök, hogy pozitív löketet jelentett az őszinteségi rohamom :)
    annyit még hozzáfűznék, nehogy félreértés legyen belőle, hogy nem a véleménykülönbségeken vagyok fennakadva, hanem a kéretlen és erőszakos "segítő szándékú" tanácsnak szánt megnyilvánulásokon. Ebbe beletartozik ugye a fent említett tekintetek is meg szájhúzás, célozgatás satöbbi. Sőt az még rosszabb, ez ellen meg sem védheted magad, hiszen nem mondott semmit. Senki nem láthat bele a másik életébe kívülről, mindenkinek megvan a maga útja a maga tanulságaival és nem szép eltéríteni. Tanácsot kérni lehet - meg kapni kéretlenül is:) - de a felelősséget nem a tanácsadó fogja vállalni, úgyhogy csak jól átrostálva hallgassunk másokra. Kitartás mindenkinek!

    VálaszTörlés
  8. Véletlenül találtam meg a blogot és ez írást,de éppen erre volt most szükségem!Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  9. Hatalmas erőt adtál mindegyikünknek! Köszönjük! Sajnos vészmadarak mindig lesznek, de legtöbb irigységből, mert vagy nem képes önálló tevékenységre, vagy nagyon lusta és jó a megszokott :( Köszönjük!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm ezt az írást...! :)

    VálaszTörlés
  11. Nem vagyok kézműves termékeket megálmodó ember, de minden leírt soroddal egyetértek!

    VálaszTörlés
  12. Igen...én ugyan most kezdtem, de már van pár ember, akit csak az érdekel, hogy Na és? Mennyit kerestél?
    Még semmit drágám, de ÉN legalább megpróbálom.

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm,ez nagyon kellett,nekem is kijutott ezekből az emberekből.Még nem adtam el semmit,de én leginkább azért csinálom mert szeretem,ha soha nem adok el semmit akkor is csinálni fogom.

    VálaszTörlés
  14. egyetertek veled volt ilyen tapasztalatom es latom az irigyseget a veszmadarak kepen es arra szoktam hasznlni hogy elsore neki mutatom meg a kovetkezo uj munkamat hatha megpukkad .Koszonom az irast ujj erot es hitet adtal Bagoly Erzsebet Kezdivasarhely Erdely

    VálaszTörlés
  15. Nagyon jó kis írás, gratula hozzá, és teljesen egyetértek! :) Hajrá mindenkinek!

    VálaszTörlés
  16. Jól esik, hogy van, aki életben tartja hitemet, lelkesedésemet, és a gondolataimat: jó úton járok!!! Köszönöm Márti!!!!

    VálaszTörlés
  17. Teljesen igazad van. Én pont most gondolkodtam el komolyabban a dolgon. A Meskáról eddig még nem hallottam, de itt volt az ideje! Köszönöm! =)
    Szilvi.

    VálaszTörlés
  18. Köszönjük ezt az írást!!!!! És azt is, hogy vagy nekünk! Bár nem ismerlek, de az a sok pozitív energia, amit átadsz a blogodon keresztül nagyon jól jön, ebben a mai rohanó világban. Köszönet a mintákért is! Jó látni, hogy ennyi erőd van!!!!!
    KÖSZÖNÖM!!!!!!

    VálaszTörlés
  19. Én is köszönöm, nagyon jól esnek az ilyen hozzászólások! :)

    VálaszTörlés
  20. Nagyon sok igazság van a soraidban és teljesen így érzem én is!
    Köszönöm a bejegyzést és természetesen a mintákat is!
    Legyen szép napod!

    VálaszTörlés
  21. Igazad van...sokak szájából szóltál...kellenek olykor ezek a biztatások...

    VálaszTörlés
  22. Köszi, amit írtál! Termékváltást tervezek, egyenlőre csak tervezem éjjel-nappal, de jó ilyen bátorítást olvasni! ;-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...