2011. december 15., csütörtök

Rudolf a telóra - fogyasztás és szaporítás

Ahogy ígértem, mára egy rénszarvasos minta jön. Hatalmas piros orral rendelkezik - és igéző szemekkel :) - és szerintem tök jó saját készítésű ajándék lehet karácsonyra kulcstartókarikával vagy ilyen kis izével:Nem tudom, hogy hívják, de nevezzük mobilkütyüfüggőnek, talán ez az elnevezés nem áll túl messze a valóságtól.Peyote fűzésminta ez a rénszarvas és mivel rendesen lenyesegettem a kontúrjainál a fölösleget, nem árt hozzá begyakorolni egy kis peyote-os fogyasztást és szaporítást.
Erről még itt nálam nem esett szó, úgyhogy leírom, hogy kell csinálni, de csak azokat a tudnivalókat, amik a rénszarvasfűzéshez most kelleni fognak, hogy ne zavarjak össze semmit. Igyekszem érthető lenni, vagyis érthetően rajzolni, mert azért ez picit bonyolultabb és macerásabb, mint egy sima peyote fűzés.

A fogyasztást és a szaporítást is le lehet bontani két-két témakörre, hiszen máshogy fogyasztunk/szaporítunk a minta szélén és máshogy mintán belül. Most a minta szélénél történő fogyasztást és szaporítást igyekszem majd magyarázni és a mintán belüli fogyasztást.

A nyakánál kell kezdeni fűzni a szarvast, aztán ha jól számolom, az 5. sorban jön is egy szaporítás. Nem ezzel kezdem a leírást, hanem az egyszerűbbtől haladok a bonyolultabb felé, de megtalálod lentebb ezt is.

Fogyasztás minta szélén

1.
A madzaggal jelölt gyöngyből lógsz ki a damiloddal, innen indítjuk most a fogyasztást.

Rendes fűzéskor az X helyére jönne a következő gyöngy, de te most a kör helyére szeretnéd, ami azt jelenti, hogy tök jó volna, ha a kék pontból lógna ki a damil.

2. Ezt úgy tudod elérni, ha csinálsz egy ilyen csavart, mint a képen:

Tehát az 1. gyöngyből lóg a damil, be a 2-be, majd 3, 4 és 5. gyöngy.

3. A kép alapján jön a pirossal jelölt gyöngy, innentől a megszokott módon tudod folytatni a fűzést.
4. Ha a másik oldalon is fogyasztani szeretnél, akkor ugyanaz az eljárás, mint előbb, csak tükrözötten.

Ez volt a fogyasztás, nem is olyan vészes.


Fogyasztás mintán belül

Azt is le kell írjam, hogyan kell mintán belül fogyasztani, mert a rénszarvas fűzéséhez erre is szükséged lesz.

1.

Alaphelyzet: a képen látható gyöngyből lóg ki a damilod, és az értelemszerűen következő gyöngyre nem lenne szükség. Tehát erre, a körrel jelöltre:


2. A teendő pedig: átfűzöl a foghíj alatt levő gyöngyön, hogy ne csúnyálkodjon ott a damil.


Ez majd a szarvas feje tetejénél, a két szarv között lesz fontos.

Szaporítás a minta szélén


Többféle megoldást lehet alkalmazni, többféle végeredménnyel, én csak egyet rajzolok most le, ami ehhez a mintához biztos megfelel majd.

1.

A barna gyöngyök a már meglévő alap, a rózsaszínű gyöngyöket szeretnénk hozzáfűzni.

2.
Ez pedig a következőképpen történik:


Innentől megy a fűzés rendes kerékvágásban.


Ha eljutottál a piros vonallal jelölt részig, a két szarvat már egymástól teljesen függetlenül fűzheted hozzá a már meglévő részekhez.


Remélem, jól összeszedtem mindent, ami kell, mert ha igen, akkor semmi nem akadályozhat most már meg a rénszarvas elkészítésében. A mintán belüli szaporítással egyelőre adós maradok, de úgyis foglalkozunk még a témával, mert a fogyasztás és a szaporítás segítségével határozottan megnő a lehetséges minták száma, formailag mindenképpen.


A magyarázó rajzokat a Perlographe gyöngytervező segítségével készítettem.

Sok sikert hozzá!

4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy Megtaláltalak! Sok szép dolgot láttam Nálad, aminek nagyon örülök, gondolok itt a peyote mintákra és a technikákra.

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de cuki! Most már nem ugrok neki, de jól megjegyeztem magamnak!

    VálaszTörlés
  3. Jaj de örülök, aranyosak vagytok :) Máris megérte blogot irkálni :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...