2011. december 18., vasárnap

Karácsonyi csillag és bogyó Swarovski kristályból

Itt vagyok újra, gyönyörű (gyöngyörű :) ünnepi hangulatú mintákat hoztam Advent utolsó vasárnapjára. Kettő is van, mindkettőt Swarovski kristálygyöngyökkel tudod elkészíteni.

Ők azok:
Az egyik egy csillag, az idei karácsonyra a második, ugyanis volt már egy pár alkalommal ezelőtt, itt tudod megnézni. A másik pedig egy bogyó minta, mindkettőt egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni, és nagyon szépek.
A minták a Ragyogó gyöngyékszerek című füzetben találhatók meg.Kezdem a csillaggal. A füzet fülbevalónak írja, én még nem tudom, minek szánom, de lehet nyaklánc és karácsonyfadísz is.

Kell hozzá:
20 db 4 mm átmérőjű Swarovski gyöngy (a füzet szerint ultrakék, nekem bordó)
25 db 2 mm átmérőjű türkiz kásagyöngy - én rózsaszín Toho kásagyöngyöket használtam
10 db 2 mm átmérőjű ezüstszínű kásagyöngy - az én csillagomon ezek a zöldek, szintén Toho.
A közepére 1 db 4 mm átmérőjű kerek Swarovski kristálygyöngy, én ide is ugyanazokat a Swarovski gyöngyöket használtam, amiket a csillag ágaihoz.
1 m damil, 0,25 mm-es vastagságú

1.
Az első ábra:Fűzz fel tíz darab kásagyöngyöt (amelyikből több kell, abból a színből) a damilra, az utolsóban keresztezd a damilt. A damil közepén vagy a fűzöménnyel. Ezután fogd a kerek Swarovski gyöngyöt, ami középre kell, és a damil mindkét végét fűzd keresztül rajta, majd a vele szemben lévő kásagyöngyön (a rajzon nyíllal jelölték) is fűzd keresztül mindkét damilvéget.

Így fog kinézni:
2.


A füzetben nincs benne a leírásban és végülis egyértelmű a második ábra, de szerintem nem hátrány megjegyezni, hogy a további lépések kiindulópontja itt van:


Az egyik damilvégre felfűzöl három rózsaszín kásagyöngyöt (vagy türkizkéket), ezután gyakorlatilag csinálsz egy kunkort, visszafűzöl abba a gyöngybe, amiből kiindultál, a nyíl is épp oda mutat. Megvan a csillag első ágacskája.
Ezután befűzöd a damilt ebbe a két gyöngybe:


 Itt jön megint három kásagyöngy, megint ugyanaz a kunkor, mint az előbb, összesen három ágacskát fűzz meg ezzel a damilvéggel, a másikkal pedig egyet, az utolsó pedig közös lesz. A piros és a kék szín különbözteti meg az ábrán a damilvégeket.3.


A harmadik ábrán is bejelöltem a kiindulási gyöngyöt. Az egyik damilvéggel egy csillagágat kell fűzni, a másikkal hármat, az utolsó pedig szintén közös.
A következőképpen kell fűzni:

Felfűzöl a damilra egy ezüst kásagyöngyöt (a türkizek már elfogytak), négy Swarovski gyöngyöt, majd az első Swarovski gyöngybe fűzd vissza a damilt.


 Most jön még egy ezüst gyöngy, aztán fűzz be a másik ágacska csúcsába.


Az egyik damilvéggel csinálj meg hármat, a másikkal egyet az ellenkező irányba. Az utolsó ágat pedig úgy fűzd, hogy mindkét damilra fűzz egy-egy ezüst gyöngyöt, majd keresztezd őket egy Swarovski gyöngyben. Aztán mindkét damilra egy-egy Swarovski gyöngy, és megint keresztezd a kettőt egy következő Swarovski gyöngyben.

Íme a végeredmény:


Szerintem nagyon szép ez a minta :)Jöjjön a bogyó!

Ez még egyszerűbb, mint a csillag. Régebben volt egy bogyós link, amit mutattam, ha azt a mintát próbáltad, akkor ezzel sem lesz semmi probléma. Nem ugyanaz a két minta, de nagyon hasonló.

Hozzávalók:
30 db 4 mm-es Swarovski gyöngy
1 m hosszú 0,25 mm vastagságú damil

1.


Fűzz fel 5 db Swarovski gyöngyöt a damil közepére, és az utolsóban keresztezd a damilvégeket.


2.
A nyíllal jelölt gyöngyből lógnak ki a damilvégeid, balra a piros, jobbra a kék. A pirosra megy egy Swarovski gyöngy, a kékre három, a piros damilra húzott gyöngybe befűzöd a kék damilt. Aztán a kéket be ebbe a gyöngybe:
Aztán jön rá 1 db gyöngy. A pirosra meg 2 db. A lényeg, hogy minden ilyen "körben" vagy lépésben összesen 5 db gyöngy legyen. A kék damilon levő 1 db gyöngyben keresztezed a damilokat., majd a pirosat befűzöd ebbe a gyöngybe:
És így tovább, míg el nem érsz az utolsó körig, itt körbeér a dolog, és az első és második kör gyöngyeibe is be kell fűznöd:
Majd mindkét damilra 1-1 gyöngy, és az első körhöz közelebb levőben keresztezel. Megvan a félgömböd.

3.

Hiányzik az ábra alja, ilyen érdekesen fotózta be, aki befotózta...
A nyíllal jelölt gyöngy ezúttal is a legelső gyöngy, az x-szel jelölt pedig az, ahol most vagy.

Be kell fűznöd ebbe a gyöngybe a bal oldalon, kékkel jelölt damilvéget:

Ezután balra egy gyöngy, jobbra kettő - így lesz meg a körben az öt - a bal oldali egyben keresztezel.Most két gyöngybe fűzöl be:

Mindkét végére egy-egy gyöngy, a balra lévőben keresztezel, aztán ebbe a kettőbe fűzöl be:


Megint mindkét damilvégre egy-egy gyöngy, aztán keresztezel ebben a gyöngyben:


Az X-szel jelölt gyöngyökbe befűzöl, keresztezel a rajzolt csomó előtti gyöngyben.
Jön az utolsó kör. Most három gyöngybe is be kell fűznöd, és csak egyet fűzöl a bogyódhoz pluszba:

Már csak egy csomózás és kész is a bogyó :)Remélem, tetszenek a minták, én teljesen el vagyok alélva a kész csillagomtól meg bogyómtól :)
Holnap 3D fenyőfát fogunk fűzni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...