2011. augusztus 19., péntek

Peyote karkötő fűzése

Peyote karkötő fűzése

A peyote fűzés a kedvencem a gyöngyhorgolás mellett.
A peyote karkötőt japán gyöngyökből érdemes fűzni. A Miyuki delica és a Toho cég Treasure nevű gyöngyei a legalkalmasabbak erre, ez a két gyöngyfajta teljesen egyforma egyébként, mindkettő egyenes oldalú, henger formájú, és óriási lyuk van a közepén, könnyű vele fűzni. Árban nem nagyon láttam különbséget. A másik, amiért érdemes ezeket alkalmazni a peyote technikához, hogy minden szem egyforma a különleges eljárásnak köszönhetően, amivel készítik. Így a kész ékszer vagy más egyéb nagyon profin fog kinézni és sokkal esztétikusabb lesz, mint mondjuk egy olcsóbb fajta kásagyöngyből. (az olcsó kásagyöngy a gyöngyállatkákhoz viszont kiváló :)
A többi hozzávaló a damil vagy cérna, és a gyöngyfűzőtű. Ez nagyon vékony, törékeny tű, átfér az apró gyöngyökön is. Damil használata esetén elhagyható, de szerintem könnyebb azért vele mint nélküle.
Damilból 0,2-0,3-as méretűt jó használni, ez akár háromszor is átfér egy gyöngy furatán.
A gyöngyök úgy helyezkednek el egymáson, mint a téglák egy falon:
 Ha karkötőt szeretnél fűzni, első teendőid közé tartozik meghatározni a karkötő szélességét. A fenti képen látható 'alkotásom' négy gyöngy széles.
Ide kapcsolódik, hogy van páros és páratlan peyote fűzés. A különbség értelemszerű, a páros fűzésű karkötő szélessége vagy kezdő sora páros számú gyöngyből áll, a páratlan fűzésűé pedig páratlan számúból. Páros fűzéssel egyszerűbb picit fűzni (nem sokkal egyébként), úgyhogy ha teljesen kezdő vagy, akkor először inkább párossal próbáld.
Tehát lássuk először a páros peyote fűzést. Itt egy nagyon jó kis ábra az első két sorról.



Az első gyöngyöt ha felfűzöd, hurkold rajta keresztül a damilt, hogy stabil legyen. Ez a stopgyöngy. Hagyjál kb. 20 centis szabad szálat belőle, a másik szálra kezdheted a fűzést. Ha megvan az stopgyöngy, fűzd fel az első tíz gyöngyöt. Fordulunk, jön a második sor. No ha kezdő vagy, akkor a második-harmadik sor horror. A gyöngyök baromira nem azt akarják, amit te akarsz. Ha csak gyakorolsz, nem minta alapján fűzöl, érdemes a színekkel játszani, akkor könnyebb nyomon követni, ki ki után jön.
Amikor az első sorról fordulsz a másodikra (már fent van a szálon a tíz gyöngyöd) told fel a tizenegyediket is, majd a szálat fűzd a kilencedik gyöngybe. Jön a következő gyöngy, ha fent van, fűzd a a szálat a hetedik gyöngybe, tehát mindig ki kell egyet hagyni, hogy egymás mellé kerüljön a 10. és 11. gyöngy, a 12. és 8. és így tovább. Mikor épp csinálod, és már kicsit összébb állt a minta, nagyon szépen kiadja, hogy melyik gyöngy hova kerüljön.
Beszámoztam az ábrán a gyöngyöket, hogy jobban átláthatóbb legyen a magyarázatom


Ha rákattintasz, nagyobb méretben láthatod a képet.
Legközelebb jön a páratlan peyote fűzése. Addig is teszek ide egy mintát is. Én terveztem :)



Kilenc féle szín kell hozzá: fehér, valamint a piros/rózsaszín/bordó nyolc árnyalata.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...