2013. január 24., csütörtök

Gólya minta

Az itthon maradottakért :)

Ugyan a mi gólyánk elment, viszont a minap olvastam a Hortobágyi Madárpark facebook oldalán, képekkel illusztrálva, hogy sok - és egyre több - gólya hagyja ki a kora őszi költözködést és marad inkább a téli körülmények között. A képek érdekesek, fura látvány havas, zúzmarás tájon a gólya. Nekem legalábbis, eddig csak nyári gólyát láttam :)

Hogy miért maradnak? Vannak ugye a sérült gólyák, akik nem tudnak elmenni, őket jó esetben ápolják. Aztán vannak a késősök, akik lemaradtak az indulásról. Vannak az elalvósok, akik későn keltek ki a tojgliból és még fejletlenek a nagy út megtételéhez. Ha gólya lennék, valószínűleg a legutóbbi tábort erősíteném... (az alvás nagyon fontos)
Azért bajos a maradás, mert nem nagyon találnak maguknak kaját; ha bejön a fagy, akkor meg inni sem tudnak.
Ez egyébként a többi madárra is igaz, úgyhogy télen, ha etetsz madarakat, akkor víz kirakása legalább olyan fontos (melegen, hogy ne fagyjon meg hamar), mint a magok, cinkegolyók, satöbbi (morzsát nem szabad). Ez ugyan a gólyának nem jó, mert húst eszik, és nem is nagyon megy kertekbe vagy sűrűn lakott területen a talajra, de a kisebb, magozós madarak életét meg lehet könnyíteni.

A netes kutakodás közben döbbenten láttam, hogy rengetegen hiszik a pelikánt és a darut gólyának, sok rajzolásra vetemedő pedig fehér szárnyakkal, sárga csőrrel-lábbal, sőt néha !rövid! csőrrel-lábbal ábrázolja szegényt.
Bár a jelenlevők egyértelműen kivételek, hoztam neked egy képet a gólyák egy mintapéldányáról. Semmiképp nem okítás céljából, hanem mert gyönyörű madár:



No ilyen a gólya, legalábbis a fehér. Ennyit mára az ornitológus képzésből, áttérünk a gyöngyökre, mert készítettem gólyás peyote mintát, Gilicének neveztem el. Kedves, egyszerű minta három színből gólyarajongóknak, madárrajongóknak, valamint a felsőoktatásban résztvevő gólyáknak.

Páratlan peyote minta, segítség itt: http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/09/kerek-medal-keszitesi-utmutato.html

Jó szórakozást ;)

4 megjegyzés:

  1. Jajjjj, de édes golyapofit alkottál! :-)

    VálaszTörlés
  2. De cuki edes pofikaja van Gilicenek :)
    Keszitettem en is egy karkotot regebben Vezsuzsi direkt nekem keszitett mintajabol :) Orom latni hogy te is imadod a golyakat :)

    VálaszTörlés
  3. Szenzációs...nagyon ötletes...nagyon különleges...nagyon aranyos.....köszönet érte!

    VálaszTörlés
  4. Amy, láttam azt a gólyás karkötődet, nagyon tetszik! :) örülök, hogy tetszik nektek Gilice :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...