2013. szeptember 3., kedd

Nem vagyunk egyedül

És még csak nem is az ufókra gondolok.
Ma egy kicsit nem gyöngyözünk - állatozunk. Lesz egy kis gyöngy is :)

A körülöttünk élők helyzete nem túl rózsás, és ha felmerülne kétség, hogy miért, hát sajnos egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy miattunk, emberek miatt.
Meglepően sokan gondolják, hogy azért, mert jelenleg mi vagyunk az uralkodó faj a Földön, jogunk van más fajok hasznossága felett ítélkezni, életeket megnyomorítani és eltakarítani az életterünkből néhány állatot, csak mert kicsit kényelmetlen egy szalmaszálat keresztbe tenni.
(Hogy egy állat nem hasznos? Bah. Az ember önmagán kívül semelyik másik faj számára nem hasznos.)

Kedvenc kifogások, amiket ijesztően gyakran hallottam eddig ez ügyben: a többi állat is gyilkolja a saját természetes ellenségeit, ez pusztán természetes szelekció. Vagy táplálkozási kényszer, mert életben kell maradnunk..
Jah, mondjuk a többi állat nem ilyen módon és mértékben teszi a gyilkolást, hanem úgy, hogy az belefér a természet körforgásába. A világon semmi nem indokolja, hogy agyonszteroidozzuk a csirkéket meg a marhákat azért, mert nekünk ennünk kell. Kell. De azért, hogy én háromszor vacsorázhassak esténként, az iparilag tartott állatok emberfeletti szenvedésben töltik az életüket. Ezt az aránytalanságot mohóságnak hívják, nem létfenntartásnak.
Ráadásul a kaja zöme a kukában végzi, de ne kanyarodjunk el nagyon.

Persze a globálisabb problémákon nehezebb és hosszabb távú dolog változtatni (nem lehetetlen), de a közvetlen környezeten már igenis könnyebb és kell is. A rengeteg kutya, macska és egyéb Illatos útra vagy máshova kerülése pedig nem természetes szelekció, pusztán az emberség hiánya.
A vicc az egészben az, hogy tényleg nincs szó többről, mint a szalmaszál keresztbe tételéről, hiszen nem fáj olyan sokba eltartani egy macskát. Két macskát meg már arányosan még kevesebb. Tudom, mert nekünk van négy. Többet adnak vissza, mint amennyit kapnak.
Kutyáról nem tudok nyilatkozni, mert sajnos sosem volt kutyám, de nyilván megoldható (mindenki ismer olyat, akinek van kutyája).
ÉS FŐLEG nem fáj olyan sokba egy kajakonzervet beadni egy állatmenhelyre, ha mondjuk nincs kerted otthont adni. A mieink Coop-os száraztápot esznek 1kg/kb. 350 Ft - elég egy hétig négy cicának. Konzerv szintén ennyi nagyjából, háromszor esznek belőle.
Lehet utalni 1%-ot, amit meg sem érez a felajánló, hiszen egyébként sem jutna hozzá. Kevésnek tűnik, de életet ment. Nem menthet, hanem tényleg ment, mert már a menhelyek is nagy gondokkal küzdenek.

Ha nem megoldható ilyen-olyan okokból a kutya-macska tartása, akkor is szánalmas és döbbenetes, ha egy ember újszülött cicákat szemeteszsákba rak és kidobja őket az út szélére:


A képre kattintva utánaolvashatsz.
Ha azt hinnéd, hogy egyedülálló eset, biztos valami gonosz, gyarló imposztor volt, tévedsz. Ha azt hinnéd, hogy aki tette, szadista, nos még akkor is tévedsz, mert sajnos ez teljesen átlagos. Talán nem feltétlenül így oldják meg a dolgot, hanem lapáttal vagy vödör vízzel, vagy kirakják őket az erdő közepébe (ahol a hiedelemmel ellentétben nem elvadul, hanem nem tud magának kaját szerezni és éhen hal). Kétségeid ne legyenek: ez a dolog gyakori és bevett szokás.

Ha nem tudja valaki elpasszolni a kiscicákat, kiskutyákat, létezik olyan, hogy fogamzásgátlás vagy ivartalaníttatás. Még mindig jobb bármelyik, mint az út széle vagy a lapát, csak pár ezer forintba kerül az emberség.
Lehet segíteni az állatmenhelyeket bátran. Havi néhány száz forint is már hatalmas segítség nekik. És azért ez nem kifejezetten az az összeg, amit ne lehetne nélkülözni. Vagy mondom: kaja. Esetleg gyógyszer.
Ha kutyát-macskát akarsz, nem kell rögtön tenyésztőhöz szaladni, lehet elhozni állatmenhelyről, még fajtiszta állatok is vannak bőven.

Az apropó, amiért most ezeket a dolgokat leírtam egy gyöngyös oldalon, nem is olyan gyöngymentes.
Megkeresett egy olvasóm, Ledniczky Bea, hogy tervezzek neki gyöngymintát, a belőle készült ékszert pedig elárverezné a Noé Állatotthon Alapítvány, a befolyt összeg az ott élő állatok segítésére megy majd.
A minta szerencsésen megterveződött, Beának köszönöm, hogy engem választott :)
Az ékszer is szerencsésen elkészült, nagyon szép lett, kaptam róla képet:


Az árverés a napokban el is indult: itt lehet megtekinteni és adott esetben licitálni, a Noé aukciós oldalán lehet:

Ha más módon szeretnél segíteni, akkor informálódhatsz ennek módjáról itt:
http://noeallatotthon.hu/index.php?pid=2&cid=691


Hogy ne hangoljalak le nagyon, zárónak hoztam képet néhány szerencsésebb sorsú állatkáról is. De a napi cuki mellett se felejtsük el a sötét oldalát a dolgoknak.Köszönöm, ha elolvastad ezt a nem túl gyöngyös bejegyzést is :)

4 megjegyzés:

 1. Jó hogy még vannak jobb érzésű emberek ezen a földön.

  VálaszTörlés
 2. Ezen a legalsó képen tök cuki, ahogy kukkolja a cica a teknőst!:)

  VálaszTörlés
 3. amúgy ilyeneket lehet még felajánlani? mert szerintem azért elég sokan vagyunk olvasók, akik azért valamit tudnánk alkotni ilyen célra. És alapvetően nem tart sokba, elvégre szeretjük ezt csinálni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet felajánlani, csak roppantmód eldugták. Itt találod: http://www.noeallatotthon.hu/aukcio/
   Oldalsávban adomány felajánlása. Meg aztán gondolom több alapítvány is szívesen veszi a hasonló felajánlásokat, hiszen nem jellemző egyikre sem, hogy túl jól állnának...

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...