2012. október 29., hétfő

Egy kis gonoszkodás

Mégpedig egy horgolt ördöggel.


Ő itt az, egyelőre Örög-Bördög névre hallgat, de hamarosan megtalálja végleges gazdiját egy kiskrapek személyében és akkor valószínűleg átkeresztelődik.
A kerettörténet: a Bigyibogyó ismét szponzorkodik egyet a Nicekids gyermekszépségverseny oldalnak, ahol ezúttal cumisüveges versenyre lehet jelentkezni.
Ha szeretnéd ezt az ördögöt a kisfiadnak/kislányodnak, akkor húzzál bele gyorsan a nevezéssel, mert igazi művészlélek módjára (hah) az utolsó pillanatban tudtam nekilátni Ördög-Bördög elkészítésének és már csak holnapig lehet nevezni. Verseny neve: Én és a cumós üvegem, értelemszerűen olyan fotót várnak a szervezők, melyen cumisüveg is szerepel a gyermek mellett.

Ami a gonoszkodást illeti, tényleg nagyon gonosz, a horgolás folyamán többször is felhúzott, pedig egyszerű a minta.

Abban az esetben, ha nincs cumisüveges gyerek a láthatáron, mégis szeretnél ördögöt, akkor sincs veszve semmi, mert november végéig lehet nevezni egy másik versenyre is, ezúttal építőkockás gyereket igénybe véve. Egy szó mint száz, verseny neve: Kocka-imádó vagyok, november 19-ig lehet fotót küldeni építkezős témában. Bár az oldalra az van kiírva, hogy meglepetés ajándék, de a Bigyibogyó olvasóknak elárulom, hogy ezúttal is ördög lesz a nyeremény ;)

Fennáll viszont egy olyan lehetőség is, hogy nincs se cumisüveges, se építőkockás kisgyerek sem a láthatáron, van viszont olthatatlan vágy egy piros pokolfajzat iránt fekete szarvakkal. No, erre is van megoldás :)
Ördögünk horgolás mintáját megtalálod ugyanis itt:

http://kandjdolls.blogspot.hu/2010/06/red-devil-free-amigurumi-pattern.html

Ingyenesen letölthető, angol nyelvű minta.
Nos, jó szórakozást a horgoláshoz avagy a fotós nevezéshez :)
(Ördög-Bördög már a postán boldogítja az ott dolgozókat)


2012. október 23., kedd

Violinkulcs peyote medál

Nem csak zenerajongóknak.

Arra gondoltam, belefér egy újabb gyöngyminta a keretbe, főleg így munkaszüneti napon, hátha éppen ma, éppen itt találod meg álmaid violinkulcs mintáját :D
Ez nem az első violinkulcsom, mert született már egy nagyjából egy éve - tavaly novemberben. Peyote karkötő és gyöngyszövés változatot is készítettem hozzá, ezek is fekete-fehérek, mint az alábbi medál.
Itt találod:

tavalyi violinkulcs karkötő minták

Akár ezekhez a karkötő mintákhoz fülbevalónak vagy medálnak is elkészíthető a következő minta, ezúttal egy viszonylag kis méretű, ovális alakzatba illesztettem be a violinkulcsot.


A készítési mód elve ugyanaz, mint a kerek medál mintáknál, páratlan peyote technikával kell kezdeni a keresztben legszélesebb résznél, ezután alul és felül is fogyasztani.
Technikai útmutatót is készítettem, ha nem okés elsőre a menete a dolognak, vagy még nagyon kezdő vagy, akkor megtalálod itt:

http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/09/kerek-medal-keszitesi-utmutato.html

A forma nem ugyanaz, de a lényeg igen, úgyhogy bátran ajánlom.
Most pedig szerintem én neki is állok elkészíteni, legközelebb megmutatom, milyen lett :)

2012. október 22., hétfő

Pettyes peyote háromszög

No, a változatosság kedvéért ismét mintával jelentkezem és ismét peyote háromszöggel. Rákaptam a háromszög tervezésre, úgy látszik.

Ez most egy kicsit kisebb, mint az utóbbi - 41 gyöngyből állnak a külső oldalak. Színátmenetes pöttyök szerepelnek rajta, pirosból három árnyalat, a petty belseje felé fokozatosan világosodva. A háttérszín és a legnagyobb petty belseje fehér.


Született ezúttal a háromszöghöz egy kisebb peyote háromszög is. Lehet persze úgy is szettet kombinálni, hogy a nagyobb háromszögből medál lesz, a kisebb háromszögből pedig mondjuk fülbevaló, de én eredetileg  úgy gondoltam - és ha majd odajutok, hogy megfűzöm, így is fogom csinálni -, hogy egy ékszerbe fogom mindkettőt beépíteni. Nem tudom még, hogy mi lesz, fülbevalónak az már nyilván nagy, tehát valószínűleg nyaklánc készül majd, de ez még a jövő zenéje.

Íme a kisebb peyote háromszög:

Ha még nem csináltál ilyet, de szeretnél, akkor a háromszög készítéshez is találsz fotókkal körített útmutatót itt: http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/01/peyote-haromszog-titok.html

Az utóbbi pár nap izgalmasan telt nálunk, mert Cirmoscica Haj darazsat evett - nem először, de valószínűleg utoljára - és beteg lett szegény.
Először nem jöttünk rá, mi lehet a baja, gondoltunk mindenre a megfázástól a mérges növény fogyasztásáig, elég ramatyul nézett ki. Orvoshoz szállítottuk őkelmét cicahurcolászó doboz híján kartondobozban. Kicsit tartottam tőle, milyen lesz egy falusi, bizalmatlan macsekot beszállítani buszon egy zajos városba, de meglepően nyugisan viselkedett, a buszon senki nem gondolhatta, hogy szadista, cicakínzó szörnyetegek vagyunk - sőt, volt, aki azt hitte, tortát viszünk! Bizony. A dokit sem karmolta össze, pedig két szurit is kapott.
Szerencsére rendbe jött a cica teljesen már, boldogan ugrál a többiekkel, helyreállt a rend :)A háromszögekhez jó szórakozást kívánok :)

2012. október 18., csütörtök

Denevéres peyote háromszög

Visszatértem :)
Ezalatt azt kell érteni, hogy egyrészt családlátogatásról, másrészt netközelbe. Hétfő reggeltől szerda estig abban a szerencsében volt részem, hogy netmentes életet élhettem, ezáltal neten végzendő feladatokat sem végezhettem; és meg kell mondjam, kifejezetten üdítő volt ez a kis szünet.

Újult erővel folytatom, ezért mintát is hoztam - bár már a mintás hétnek vége van - mégpedig denevéreset. Először nem voltam elégedett a peyote háromszög denevérmintájával, de mire összeraktam a három szeletet, arra jutottam, hogy határozottan tetszik.
Igyekeztem nem túl nagyra tervezni a mintát és végül a háromszög külső szélei negyvenöt gyöngy hosszúak lettek. Ez azt jelenti, hogy ha 11/0-s delica gyöngyből készíted, akkor kb. hat centis háromszöget fogsz kapni.

No, ilyen lett - piros alapon fekete denevér. Vagyis denevérek. Úgy látszik, nemigen tudok elszakadni ettől a vörös-fekete párosítástól, igen hatásos színkombinációnak érzem.
A szerintem legszebb ilyen színösszeállítású minta eddig, amit terveztem, itt található, ha esetleg még nem ismered:

http://2.bp.blogspot.com/-eDbP1Rx0yOU/TsYvj01fIdI/AAAAAAAAApc/qvl58CfkOsk/s1600/v%25C3%25B6r%25C3%25B6s%25C3%25A9sfekete.jpg

Peyote karkötő, de van neki gyöngyszövés változata is, ez pedig ezen a linken elérhető:

http://4.bp.blogspot.com/-HbSGvVOR-r8/TsYyIYoO6JI/AAAAAAAAAqE/Pt5P2YTmy4Y/s1600/v%25C3%25B6r%25C3%25B6s%25C3%25A9sfeketesz%25C3%25B6v%25C3%25A9s.jpg

Akár szettesíthető is a fenti peyote háromszöggel, ha úgy tetszik.
Végül, ha nem unod a kattintgatást és még nem tudod, hogyan kell elkészíteni a peyote háromszöget, akkor nézz meg hozzá egy leírást itt:
http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/01/peyote-haromszog-titok.html

No, remélem tetszik a denevér, jó szórakozást hozzá :)
Egyébként nagyon helyes állatok, mikor panelban laktam albérletben, beköltözött egy denevércsalád a panelillesztésbe az ablakunk mellé és egész éjszaka ment a csivit. Főleg mikor berezeltek az égzengéstől, na akkor volt ám rikoltozás :D A hajba kapaszkodós dologtól meg nem kell félni, mert hanta.

2012. október 14., vasárnap

Másik töklámpás

Itt is vagyok egy újabb töklámpás minta verzióval, ami az utóbbival szemben nem éjszakai mivoltában, lángoló belsővel lett megörökítve, hanem nappali "fénynél", ezért hát a szemek-száj sötétek, a töki bőre meg narancssárga, illedelmes sütőtök módjára.

Van ismét kerek minta is és peyote karkötő minta is, viszont ezúttal gyöngyszövés minta is jut hozzá.

Kerek peyote minta:Hozzá útmutató, ha nem boldogulsz még az ilyesmivel: http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/09/kerek-medal-keszitesi-utmutato.html

Gyöngyszövés minta:


Gyöngyszövés készítéséhez technikai útmutató itt: http://bigyibogyo.blogspot.hu/2011/09/gyongyszoves-szovokerettel.html

Végül pedig ugyanennek páratlan peyote karkötő változata:

A páratlan peyote készítési hogyanját megtalálod a fentebb említett kerek medál készítési útmutatóban is az elején, a fogyasztásos rész előtt, valamint itt: http://bigyibogyo.blogspot.hu/2011/08/paratlan-peyote-fuzese.html

A színeket átmenetesre csináltam, hogy térhatású legyen, ehhez a narancssárga négy árnyalatára volt szükség.


Egyébként tudtad, hogy mondják magyarul a Halloween tököt?


Szerintem sose jöttél volna rá ;)

2012. október 12., péntek

Töklámpás minta

Először is köszöntelek ezen a csodálatos, napfényes péntek délutánon. Ahogy így kinézek az ablakon a monitor fölött, és látom a fényárban napozó macskákat meg a csillogó füvet - őszre csak megerősödött - nem is gondolnám, hogy mindjárt október vége-november eleje van. Bár nem permanens már a jó idő, a minap is alaposan eláztam, míg Szegedről hazakerekeztem. Tervezem egy ideje esőkabát beszerzését, csak sajnos profi vagyok a halogatásban.

Másodszor - gondolom nem számolod, tulajdonképpen én sem, csak hát van egy admin pult - ez kérlekszépen a 200. bejegyzésem, bizony!

Ahogy ígértem, minta jön ma is, mégpedig száz százalékosan Halloween bulira való minta. Persze őrült csajoknak is jó sima hétköznapra, a környezet sokkolására (beválik).
Töklámpást terveztem, kerek peyote medált (vagy fülbevalót) is, meg karkötőt is hozzá.

Kerek peyote medál:

Peyote karkötő:Namost, mindkét mintát páratlan peyote technikával kell kezdeni, aztán fogyasztás jön - karkötőnél szaporítás is ugye. Bár ízlés dolga, végül is úgy is elkészítheted, hogy megfűzöd a négy tököt - vagy ahány szükséges a csuklóméretedre - aztán összecipzározod őket.

A színek mennyisége négy, fekete alapon a tűz színének négy árnyalata: aranysárga, narancs és egészen sötét bordót használtam.

Remélem, tetszik a töki akkor is, ha nem érdekel a Halloween, szerintem aranyos lett :)

Ugyanilyen napfényes hétvégét kívánok, mint amilyen a mai délután.
Jövök ám nemsokára vissza, van még tökös mintám :D

2012. október 10., szerda

Vízcsepp minta

Mert ugye nomen est omen - ha már csepp formájú mintát tervezek, előbb-utóbb adja magát a dolog, hogy legyen vízcsepp mintás csepp formájú minta is a mintatárban. (Nem tudom, figyeled-e, hogy valószínűleg még nem találkoztál olyan mondattal, melyben ilyen sokszor fordul elő a csepp szó. Ez lehet puszta szóismétlés is, de az is lehet, hogy valaki nem zárta el a csapot. Elnézést, lehet, hogy kicsit fárasztóbb vagyok ma a kelleténél.)

Szóval csepp alakú cseppmintás vízcsepp:


És egy kis csepp méreg, csak a móka kedvéért (hehe):Ez a szépség pedig itt valószínűleg az idei utolsó kerti virágunk, ma reggel vettem észre:Fantasztikus illattal rendelkezik.

A cseppes minták elkészítéséhez a páratlan peyote technika ismeretére lesz szükséged, a keresztben legszélesebb résznél kezdve a fűzést. Aztán alul-felül fogyasztás, míg kész nincs a csepp.

Jó szórakozást hozzá!

2012. október 9., kedd

Vörös és fekete csepp fülbevaló

Peyote technikával

És már itt is vagyok a következő mintával a mintás héten (ez a hét az :)

Nekem elsősorban ez a minta fülbevalóként tetszene, de sokan nem szeretik a "túl nagy" fülbevalókat, ha Te is ebbe a táborba tartozol, akkor medálként ajánlom.

Peyote technikával készítendő a minta, ugyanúgy kell kezdeni a fűzést, mint az eddigi kerek alakú mintáknál, a keresztben legszélesebb résznél, páratlan peyote technikával, utána alul-felül fogyasztani.

A színösszetétel miatt ez az ékszer is bátran megfelel halloween-partira mondjuk, viszont nem csak oda, hiszen nem ábrázol tematikusan semmi kapcsolódót.


Így néz ki elkészítve.
Bár említettem, hogy "méretes fülbevaló" párti vagyok, ennek ellenére medálnak fűztem meg a mintát, spórolok a matt fekete delicámmal.
Naná, hogy sikerült gyöngyöt is borítanom, már elég régen volt az utolsó ilyen esemény, esedékes volt a mai. Persze a piros gyönggyel történt az eset, mert ennek nem emlékszem a kódjára - minél dühítőbb legyen, ha idő előtt elfogy és közben tudom, hogy van a porszívó gyomrában is egy adag :D
Most egyelőre csak a kanapé-résben van az a bizonyos adag, mert bár már kifejtettem egyszer, hogy szigorúan tilos kanapén gyöngyöt fűzni, megszegtem a saját tapasztalaton alapuló saját szabályomat. (úgy kellett, káposztába hús kellett)

A medál hosszában hat centi szerelőkarika nélkül, keresztben a legszélesebb résznél négy centi.
No megyek kanapé-rést bányászni...

2012. október 8., hétfő

Fekete macska minta

Halloweenre természetesen - de simán csak cicórajongóknak vagy kimondottan fekete cicó rajongóknak is tökéletes :)

Ismét kerek peyote a minta, ami azt jelenti, hogy ötszáz darab gyöngyre lesz hozzá szükséged. Ha nem nézzük azt, hogy különböző színek kellenek hozzá, akkor egy teljes öt grammos kiszerelésből éppen kijön egy pár fülbevaló - ugyanis egy darab 11/0-s delica gyöngy súlya 0,005 gramm.
Na most már ezt is tudjuk, azért hozzátenném, hogy teljesen véletlenül sikerült a kerek minták alapját ötszáz darabosra fejleszteni :)

Tehát a macsek:


Ha esetleg nem volna tiszta, hogy mi hogy áll, akkor itt az eredeti kép is, mely az én cicámat inspirálta:


Sajnos nem tudom, eredetileg honnan ered, mert már háromszor körbejárta a fotó az internetet, úgyhogy lehetetlen lekövetni. Ez bizony már bent van a közösben.

Kezdőknek útmutató: http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/09/kerek-medal-keszitesi-utmutato.html - ez egy lépésről lépésre leírás a kerek medálhoz - amit persze fülbevalónak is elkészíthetsz.
A páratlan peyote technika ismerete szükséges a dologhoz, ezt érdemes begyakorolni, mielőtt belefogsz egy ilyen medálba - bár ennek a leírását is tartalmazza az útmutató.

Jó hír: az az ötletem támadt, hogy a héten mintás hetet tartok. Ez azt jelenti, hogy minden bejegyzésre jut majd egy minta. Főleg persze a Halloween jegyében, de lesz olyan témájú gyöngyfűzés minta is, ami azért függetleníthető, hogy ne csak ilyenkor legyen aktuális - és ne csak annak, aki szereti a Halloweent.

A fekete cica volt az első, fogadd szeretettel :)

2012. október 4., csütörtök

Kerek peyote fülbevaló lilában

A legutóbbi minták közül el is készítettem a kerek peyote mintát - fülbevalónak.
A különlegessége a dolognak, hogy ezúttal gyöngyfűző cérnával fűztem, nem damillal. Tartottam tőle, mert tudom, hogy sokan nem szeretik, de kellemesen csalódtam. A varrócérnánál mindenképpen jobb vele dolgozni :D
Nem bolyhosodik, nem csomósodik - és ha mégis, akkor a damillal szemben nem marad göndör! Úgyhogy maximálisan elégedett vagyok. Ja, és tartáshibákat sem észlelek, tökéletesen stabil az egész fülbevaló.

A márkája Toho egyébként - lehet, hogy ez sem utolsó szempont a minőséget tekintve. Ezt nem merem határozottan állítani, mivel eddig csak a varrócérnát próbáltam, amit nyilván nem gyöngyfűzéshez álmodtak meg; és Anyukám kb. 15 éves gyöngyfűző cérnáját - ami ugyan elég profi, viszont azóta sem találok olyat sehol. Damilszerű, de nem damil - ilyen fehér, nyúlós, szálakra szedhető cucc.

Van bibi is :) Rejtély számomra, hogyan lehet szépen hajligatni a szerelőpálcát, úgyhogy nem néz ki a legfényesebben a kunkor a fülbevaló alapnál:


Úgy voltam vele, hogy ha a második szépen sikerül - picit máshogy csináltam - akkor az elsőnek is lecserélem a pálcáját, de hát nem jött össze, úgyhogy egyelőre marad ilyen. Aztán majd ha nem fűznek hozzá érzelmek, akkor kitalálom, hogy damilra cserélem vagy más megoldásra.

Szóval a dróthajlító technikámon igencsak van még mit csiszolni :D

Majd elfelejtettem - a mintát itt találod: http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/10/aprominta.html

2012. október 2., kedd

Apróminta

Peyote és gyöngyszövés mintát hoztam mára neked.

A mostani alkalommal ez úgy sikerült, hogy láttam a közelmúltban egy filmet és az abban a főszereplő hölgyemény viselt egy olyan blúzt, amibe első látásra beleszerelmesedtem. Fekete alapon apró, kerek virágok némi zölddel.
No hát a mai mintacsokor nem teljesen ilyen, de ez a blúz inspirálta. Természetesen karkötőkről van szó, de egy kicsit szettesebbé tettem a mintát egy kerek medállal.

Érdekesség: most jöttem rá, hogy a kerek medáljaim kereken 500 gyöngyből állnak. Ennél kerekebbek már nem is lehetnének :D

Peyote minta:Gyöngyszövés minta:


Kerek medál peyote minta:
Kezdők részére némi útmutatás:

A kerek medál útmutatóját pedig itt találod: http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/09/kerek-medal-keszitesi-utmutato.html

Hogy tetszik? :)

2012. október 1., hétfő

Nemsokára megint Halloween

Tavaly ilyenkor itt voltál már? :)
Ha nemleges a válasz, akkor bizony előfordulhat, hogy a következő mintákat nem ismered.

Ránéztem a naptárra - és azt láttam, nemsokára megint Halloween van, mégpedig egy szűk hónap múlva. Bár én nem szoktam ilyenkor partizni, és nekem inkább szól az október vége-november eleje a halottak napjáról, mint az amcsik csokivadászatáról, azért a téma gyöngyfűzés minták szempontjából igen hálás.
Még tavaly ilyenkor terveztem néhány Halloween-re való mintát - egy ideig külön mappában kint is volt a menüsorban, csak aztán változott is picit az elrendezés meg ugye lejárt a szezonja.

De mivel a gyöngyminta nem romlandó, (kivéve persze a Halloween 2011 feliratú karkötő mintát, de ezt selejteztem is), ezért íme újra a válogatás, én meg addig is rárobbanok a témára, mert csípem a denevéreket meg a macsekokat.

Ha kattintasz a következő minta-megnevezésekre, rögtön a képre visz. A felső öt gyöngyszövés minta, az alsó öt ugyanezeknek a peyote minta változata.

Halloween

denevérek piros alapon
denevér telihold háttérrel
fekete macsek
töklámpás
rózsa


Halloween

denevérek piros alapon
denevér telihold háttérrel
fekete macsek
töklámpás
rózsa  (páratlan peyote!!)


Ha ismered már őket, akkor jó nosztalgiázást, ha még nem, akkor jó szórakozást kívánok :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...