2012. június 29., péntek

Első horgolt virágom - könyvajánlóval

Megint horgolok.
Új szerelem kezdődik az életemben, mégpedig a horgolt virágok iránt :)

Mindig csodáltam a horgolt virágokat, nagyon tetszik, hogy egy darab fonalból virágot lehet készíteni, ráadásul olyat, ami szakasztott mása az eredeti verziónak. Végre annak is elérkezett a napja, hogy időt szakítsak rá, úgyhogy elkészült első azáleám. Ezt  a virágot sajnos nem ismerem személyesen, azért választottam, mert a virágmintás könyvemben a kezdőknek való minták közül ez tűnt pillanatnyilag a leginkább hozzám közelállónak. De mindegyik sorra fog kerülni.
No, most a kétráhajtásos pálcákat alaposan begyakoroltam, a következő virágom még szebb lesz :)

Alul látható az eredeti modell, ilyennek kellene lennie ideális esetben. Az enyém azért ilyen kis fodros, mert figyelmen kívül hagytam a könyv tanácsát, miszerint vasaljam ki a virágot. Talán majd ha meglesz a huszadik is, beizzítom ezért a vasalót, de egy virág kedvéért most nem, arról nem is beszélve, hogy tetszik fodrosan is. A vasalás egyébként azon kevés házimunkák közé tartozik, amit ki nem állhatok és ezért nem is csinálom (de képzeld, mosogatni meg wc-t pucolni szeretek... fogadjunk, tudom, hogy most mit gondolsz :) Fura az ízlésem, na.

Lehetséges egy olyan ok is a vasalásmentességen kívül, hogy tényleg most először próbáltam ezt a horgolásfajtát és ez egy olyan tevékenység, ami rutinnal egyre egyenletesebb lesz.

A könyv, ahol a mintát találtam, már megvan egy ideje, emlékszem még keresztben állt a kanapénk a nappaliban (az igen régen volt, még ősszel találtam ki, hogy átrendezem a kecót), mikor rátaláltam a virágmintás könyvre az interneten és egy percig sem vártam vele, hogy megvegyem. Azonnal láttam, hogy egy ilyen mű nem hiányozhat a polcról.


Ha szeretsz horgolni, akkor nagyon de nagyon melegen ajánlom, hogy beszerezd, mert igazi csodák vannak benne, minden virág mintával, nem utolsó sorban pedig könnyen értelmezhető mintával! Csoportosítja őket szín szerint is és különszedi a kezdőknek, haladóknak és gyakorlottaknak való mintákat.
A virágokon kívül találsz benne egy csomó levélfajtát, zöldség-gyümölcsöt meg katicabogarat, ilyesmit :)

Szóval ne hagyd ki, ha még nincs meg.

2012. június 28., csütörtök

Horgolt gyöngyhurka elegáns színekkel

Ezúttal az a ritka eset fordult elő, hogy kormánykerékhez vettem az autót - vagyis gyöngyhöz terveztem a mintát.
Régen horgoltam már gyöngyhurkát és hihetetlenül szép Toho kásagyöngyöket szereztem be a minap, úgyhogy minden adott volt egy kis gyöngyhorgoláshoz. Nem tudtam elképzelni egyik meglévő mintámmal sem a gyöngyöket, úgyhogy nekiálltam az agymunkának.
Vékonyra szerettem volna a hurkát, hogy elegánsabb legyen a végeredmény, de azért annyira nem vékonyra, hogy ne lehessen benne egy izgalmas minta, úgyhogy végül 6-os körökből készült a gyöngyhurka. Ez nem is túl vékony, nem is túl vastag.

Íme a szépséges gyöngyök, lefotóztam őket, mert meg kell örökíteni mindenféle formában ezt a csodát :)


Nagyon elegáns ez a négy szín együtt. Ezúttal kódot is mondok a listához, mert tényleg elképesztően szép árnyalatokat szedtem össze és harmonikusan kiegészíti egymást a négy szín.

 • Tehát van egy 8/0-s kásagyöngy, ez Transparent Rainbow Smokey Topaz néven fut, ha jól silabizálom a zacskójáról, ami azt illeti, a címkéző ember nem lehet túl jóban a magánhangzókkal...
 • Aztán van egy matt fekete (ezt a színt sosem tudom hanyagolni :) Toho, kódja: Toho11-49f.
 • Ez a szín váltakozva ismétlődik egy őrületesen szép árnyalatú rózsaszínnel: mauve festett közepű rózsaszín, kódja: Toho 11-291.
 • A végére hagytam a legütősebb színt, ami egyszerűen hu-hu-hu-húúúúú, az ára is a magasabb kategóriába esik a Toho kásák között, de közvetíti is ezt a minőséget a látvány ;) Kódja: T11-989F.

Tehát ehhez a bandához készült a minta, íme:Azon melegében el is készítettem és bár a kezem már fáj, de ez is megérte :)Szeretem a gyöngyhorgolást. Van neki egy olyan kedvező tulajdonsága, hogy miután felfűztem az összes gyöngyöt, onnantól kezdve nem valószínű a gyöngyborulás. 99%, hogy nem borul ki, mert mért is borulna ki.
Na hát megtörtem ezt az aranyszabályt sikeresen, elfogyott a horgolandó gyöngyeim alól a cérna, nem vettem észre és röpült a sok gyöngy... Még akkor is tudok gyöngyöt borítani, amikor statisztikailag egyébként nem volna indokolt.
(Ja, és ami a legfölső képen van háromszög gyöngytartó, ez sem túl szerencsés, mert hajlamos csúzliként viselkedni.)

No, jó szórakozást a horgoláshoz, remélem Te nem borogatsz gyöngyöt ha kell ha nem... :)


2012. június 25., hétfő

Nyerj kabosont!

Nagy örömömre elkészültek végre a kabosonok, az összeset lelakkoztam az összes létező oldalán, meg is száradtak szépen, úgyhogy lehet őket felhasználni medál-befoglalásnak.
Ha jól számolom, bár nem irkáltam sehova dátumokat, nagyjából egy hónapig tartott az elkészülésük. Persze meg lehetett volna gyorsítani, ha koncentráltabban foglalkozom a dologgal, de hát nem volt olyan sürgős.

A minimum idő összeadva a kabosonok elkészítéséhez:

A forma gyúrása 1 óra (egy egész csomag levegőn száradó gyurmát elhasználtam, ez huszonvalahány
kabosont jelent, bár egy részéből - az eredeti funkció szerint - peyote mandalába való lencse lesz) - itt olvashatsz a készítés menetéről:

http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/03/keszitsd-magad-mandaladba-valo-lencset.html

Száradás: 2 nap
Festés, festés száradása: 1 nap
Egyik oldal lakkozása száradással 1 hét
Másik oldal száradása lakkozással 1 hét
Összesen: 2 hét 3 nap. Szóval ha az én módszeremmel akarsz kabosont készíteni, akkor húzzál bele, időben kapjál észbe, ne csak mikor már kell :D


Szépek lettek, ugye? :)
Ha tetszenek és nincs kedved vele macerálni, hogy elkészítsd, most nyerhetsz belőlük hármat.
Egyet kiveszek a fent látható csoportból - a kedvencemet, az összes többit viszont bedobom a közösbe, nyereményjáték formájában.

NYERJ!
Ahhoz, hogy Te lehess a szerencsés, annyi dolgod van, hogy válaszolsz egy kérdésre a Bigyibogyó facebook-os oldalán - persze miután már lájkoltál akár most, akár régebben -, megadod a neved és az e-mail-címed (ez azért kell, hogy értesíthesselek, ha nyertél) aztán ha eljön a játék vége, sorsolok három gyöngybolond emberkét, aki boldog tulajdonosa lehet három kabosonnak a fenti képről :)

A kérdés egyszerű lesz, mert tulajdonképpen közvélemény-kutatásról van szó, a véleményedre leszek kíváncsi. Kíváncsi vagy, hogy mire vagyok kíváncsi? :) Katt ide:

Bigyibogyó kaboson játék a facebook-on


A nyereményjáték 2012. július 15-ig fog tartani, másnap sorsolás, 17-én pedig eredményhirdetés. Azt is elárulom majd, hogyan alakultak a válaszok.
A nyereményt postán fogod megkapni, strapabíró csomagolásban, ajánlva. A postaköltséget természetesen én állom, Neked tényleg csak annyi dolgod van, hogy válaszolsz a kérdésre.


Gyere velem játszani! :)
Itt.

2012. június 21., csütörtök

A kedvenc pulóverem és egy rettenet minta

A kedvenc pulóverem beszerzése a tökéletes véletlen műve volt, ezen kívül szerencse a szerencsétlenségben.

Szegeden járkálva életem párjára vártam éppen, de csak nem jött-csak nem jött (szerencsétlenség), gondoltam benézek az épp közelben lévő kedvenc üzletembe (szerencse) - egy szegedi specialitás, errefelé mindenki ismeri. Nem mondom a nevét, mert reklám lenne, úgy kezdődik, hogy el és úgy végződik, hogy dorádó.
No, ezen a helyen böngészgettem, ahol igazi furcsaságokat lehet kapni és egyáltalán nem állt szándékomban a vásárlás, mikor megláttam A Pulóverem. Borzalmas ronda. Igazi gyöngyszem, különleges ritkaság még ebben a boltban is. Szerelem első látásra.


Megvásároltam életem első - és egyben utolsó halálfejes, valamint első - és egyben utolsó szívmintás ruhadarabját. Ugyanez vonatkozik a rikító neoncitrom és a rikító neonpink színekre is (eegen, nem a monitorod romlott el). A poén az,hogy általában ez a négy tulajdonság egyenként is mind erős késztetést ébreszt bennem arra, hogy azt mondjam: NEM és nem, most sem és sohasem. De így együtt... Látnád csak az emberek arcát, mikor végigmegyek benne az utcán ;) (Még pulóveres időjárás volt, mikor egymáséi lettünk mi ketten, A Pulóverem és én...)

Nos, hogy mért is írtam le mindezt és különben is kit érdekel az én rusnya pulóverem, akármilyen különleges darab?
Az ok egyszerű: bár a pulóveremtől soha nem fogok megválni (ha elnyűvöm, bekeretezve kiteszem a falra), mégis csak most, csak Neked átnyújtom ezüsttálcán az élményt :) A Pulóver mintáját ugyanis felhasználtam a legújabb karkötő mintáimhoz.

Annyira sajnos nem lehet tökéletes, mint A Pulóver, de megteszi ;)

Gyöngyszövés minta


Peyote karkötő minta:

Egy kis segítség, ha nem vagy otthon ezekben a technikákban:

Gyöngyszövés: http://bigyibogyo.blogspot.hu/2011/09/gyongyszoves-szovokerettel.html
Peyote technika: http://bigyibogyo.blogspot.hu/2011/08/peyote-karkoto-fuzese.html

Nos, jó munkát, aztán szaporodjanak azok a rózsaszín halálfejek...

2012. június 20., szerda

Matyó mintás szimatszatyor

Elkészült a második hímzett bigyibogyós szimatszatyor is, ezúttal matyó hímzés került rá.Állítólag a legrégebbi magyar hímzésfajták közé tartozik, ennek ellenére a wikipédián nincs túl sok információ a témáról, de sebaj, találtam pár érdekességet más forrásból. Például:

 • Tudtad-e, hogy eredetileg nem volt olyan tiri-tarka, mint amilyennek most ismerjük, csak piros és kék színt használtak a matyó hímzéshez?
 • A matyó rózsa - a szimatszatyron a nagy piros virág középen - a bazsarózsát vagy pünkösdi rózsát ábrázolja és az élő virágra is átragadt az elnevezés, szokták matyó rózsának hívni. Nagymamámnak sok ilyenje volt a kertjében, mikor még tudta gondozni.
 • Ami számomra a legérdekesebb és legszimpatikusabb, hogy a fekete nem a gyász színe a matyó viseletben, hanem a földé, amelyből az élet sarjad. Ez egy nagyon pozitív életszemléletre utal.
 • A gyász színe fekete helyett a zöld - érdekes -, az első világháború halottaira emlékeztek a zöld hímzésrészletekkel és előtte egyáltalán nem szerepelt a matyó színvilágban. Kíváncsi lennék, miért pont a zöld...

No, egyelőre információnak ennyi, remélem, felkeltettem az ingert egy kis vizsgálódásra, hogy ne csak nézd a matyó hímzéseket, hanem lásd is ;)

Én többek között itt néztem utána a dolgoknak:

http://www.harmonet.hu/kutyu-es-tudomany/13506-mi-is-az-a-matyohimzes?.html
http://matyofolk.hu/index.php?content=menu&cmd=view&id=94

Az olvasottak alapján úgy gondolom, a Magyar népmesék kakasos motívuma is matyó lehet, bár ezt csak tippelem, mert sajnos nem értek hozzá. Ezen majd igyekszem csiszolni :)


Nyitnikék
Megragadom az alkalmat, hogy ünnepélyesen kihirdessem: megnyílt a boltocskám a Meskán és mivel ennek a szimatszatyornak még nincs gazdája, felkerült a termékpalettára. Ez a bizonyos termékpaletta még szűkös, egyelőre négy művemtől vagyok kész megválni - ha olvasod a Bigyibogyót, ismerheted is őket.
A változatosság gyönyörködtet, de nem mindig, úgyhogy a név változatlan: Bigyibogyó néven fogsz ott is megtalálni, ha szeretnél nézelődni.


Ajándék a blogból érkezőknek
Sokat gondolkodtam, hogyan oldjam meg a megkülönböztetést, hiszen a Meskán mindenféle személyes elérhetőség megadása tilos, tehát ha Te üzenetben közlöd velem, hogy olvasod a blogom, és onnan tudsz a bizniszről, akkor bizony Téged kiraknak. Ezt nyilván tudod is, ha tag vagy.
Valahogy mégis szerettem volna megoldást lelni a problémára, hiszen a Bigyibogyó-olvasó kiváltságos lény, meg kell jutalmazni :D
Azt találtam ki, hogy ha ott vagy a facebook lájkolók vagy a blogtagok között, akkor azt úgy veszem, hogy olvasod a blogot, tehát jár az ajándék :) Ehhez persze, majd el kell árulnod alkalomadtán, hogy milyen néven futsz, mert ez nem mindig egyértelmű (én pl. bibircsoki is voltam már facebook-on, inkognitó céljából :)

Tehát, ha már kinyilvánítottad a tetszésedet itt: https://www.facebook.com/gyongybolond
ezután pedig rendelsz valamit itt: http://meska.hu/Shop/index/10691, akkor bizony ajándékban részesülsz.
Hogy ez mi lesz? Ja, hát arról egyelőre fogalmam sincs, még én is kíváncsi vagyok, csak az imént villant be az ajándékozási ötlet :)

Végül kép:

Kinyúlt a cica. Nem csoda, eszelős meleg van... (A cserepest Bélának hívják)


Szerk.: Természetesen csak közzététel után jutott eszembe, hogy a Magyar népmesés madár repül meg minden és tökéletesen galamb kinézetű, úgyhogy valószínűleg nem kakas :) Matyó ettől még lehet, de már teljes a káosz, másra bízom ennek eldöntését...

2012. június 19., kedd

Kalocsai mintás peyote karkötő minta

Valamint a múltkori FociEB-s peyote minta gyöngyszövés változata.

Ez a mai kínálatom. Andi kívánságára készült a gyöngyékszer minta, csak remélni merem, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket :)
Tudtad, hogy eredetileg - nagyon-nagyon régen - a kalocsai hímzések tiszta fehérek voltak? Csak a XX. század harmadától színeződtek be, akkor viszont erre az igencsak tarkára, amilyennek most mindenki ismeri. És amilyet én is terveztem most:


Van néhány érdekesség - ha hímeznél is, akkor pedig szabálynak is nevezhető:

 • A pirosat bordóval párosítjuk.
 • A zöldet sötétebb zölddel - a leveleket felezve.
 • A citromsárgát narancssárgával.
 • A rózsaszínt sötétebb rózsaszínnel.
 • Lilát szintúgy - világos lila sötétebb lilával.
 • Kék dettó - sötétebb és világosabb kék egy virágmotívumon belül.

A fenti minta a menyecskésebb kalocsai változat, az idősebb asszonyok más színeket hordtak: a kéket, lilát és zöldet kombinálták, tehát hideg színeket - ezekből is inkább a sötétebb árnyalatokat, ezt szomorúpamukosnak hívják. A látvány egyáltalán nem szomorú egyébként, bár azt tudni kell, hogy igen elfogult vagyok a hideg színekkel szemben, főleg a zöldnek vagyok nagy rajongója.
Melírozott fonalakkal - amilyennel én is készítettem a múltkori színátmenetes kék gyöngyhorgolt medálomat, ne nagyon hímezz, mert nem illik bele a kalocsai stílusvilágába. Ezt inkább színátmenetes gyöngyhorgolásnak használd :)

Az kalocsai információk innen származnak:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kalocsai_h%C3%ADmz%C3%A9s

Érdemes utánaolvasni kicsit bővebben, hiszen érdekes és szép dologról van szó.

A gyöngyfűzés minta páros peyote technikával készítendő, ha még ismeretlen a dolog, IDE kattintva tájékozódhatsz a hogyanokról.

A másik mintánk pedig a múltkori bejegyzésemben szereplő idei foci EB logója, gyöngyszövés változatban:


Jó szórakozást kívánok a mintákhoz, de mielőtt belefognál a gyöngyfűzésbe/gyöngyszövésbe, még megmutitom, micsoda csodaságot talátam a minap az !utcán! Nem tudom még, hogyan fogom felhasználni - sajnos elég rossz állapotban van szegény, de mindenképpen találok neki valami szerepet.Egy kis szerkesztés megjelenés után: Zsuzsi kérésére kiegészítem a mintatárat a fentebb elhelyezkedő kalocsai peyote minta gyöngyszövés változatával:2012. június 15., péntek

Foci EB - Nem csak rajongóknak

Régi dilemmámra derült fény a mai szép napfényes reggelen.

A dilemma:
most akkor én szeretem a focit vagy nem? Leszögezném először is, hogy semmiképp nem a rajongótábori minőségre célzok, aki érti is, hogy mi zajlik, pusztán a szimpátia kérdésére, ugyanis halvány lila segédegyenletem nincsen arról, mi a fene folyik azon a szép zöld csíkos füvön. Sőt, általában jobban érdekelnek bizonyos kulisszatitkok, például hogyan is lesz csíkos az a bizonyos fű. (Lehet hogy az egyik felét balra simogatják a másik felét meg jobbra, mint a plüss ágytakarót és máshogy esik rá a fény ... o.O ....) Meg hasonló kaliberű fontos részletek, amik a világon senkit nem érdekelnek, csak engem. Szeretem a részleteket :) Ez néha hátrányt jelent, néha előnyt, de most nem is ez a lényeg itt.

A dilemma alapja:
bármikor szívesen megnézek egy eb-meccset vagy egy vb-meccset, de ha "csak úgy" van egy a tévében, na azt tuti nem. Életem párja ezt nehezen is hiszi el nekem (mármint hogy szívesen megnézem), valószínűleg a fent említett probléma miatt, tekintve hogy fogalmam sincs semmiről és soha nem is lesz mert nem érdekelnek a szabályok. Annyit tudok, hogy van ott kétszer 11 pasi egymással szemben, futkároznak és van köztük kettő, aki nyakig be van öltözve, és ugrál a kapuban. Ennyi. Tudom, nem túl vastag, de nekem elég :) ...Pontosítok: próbáltam már fejleszteni ezirányú tudásomat, csekély sikerrel.

Szóval szeretem vagy nem szeretem?
A virágszirom tépkedésben sajnos nem hiszek és nem is túl humánus dolog, úgyhogy ezt kihagyom, érmét sem dobálok (még elvesztődik)
Viszont! Tegnap annak klasszikus rendje és módja szerint kint voltunk egy eb-meccsen.(Nem kutya, bár az is jó, hanem Európa-Bajnokság)
Sok-sok ember között. Mint az a fentiekből várható, bárgyú mosollyal ültem a kivetítő előtt - baromi közel volt, úgyhogy extra-pixelesen figyelhettem a csíkos füvet hehe :) ééés tök jól éreztem magam! Na erre varrjál gombot. Noormális vagyok?
Ráadásul tudnod kell, hogy alapvetően tömegiszonyom van, tehát önmagában az, hogy sok ember van valahol, egyáltalán nem mozgat meg, sőt inkább kihagyom, néhány kivételtől eltekintve.

Megoldás:
Aludtam egy jót, közben feldolgoztam a sört és reggelre megvilágosodtam. Engem baromira nem érdekel a foci. Hót teszek rá, hogy melyik csapat fog nyerni, ez a szomorú igazság. Viszont hihetetlenül megdöbbentőnek és megindítónak tartom, mennyire tudnak lelkesedni az emberek, mikor vannak ezek a négyévenkénti (asszem) felhajtássorozatok. Máskor gyakorlatilag ilyesmit nem lehet látni. Koncerteken esetleg, de az pár ezer ember egy órára, ilyenkor meg sok millió több hétig! Olyan, mintha meg lehetne változtatni a világot és úgy is maradhatna.
Ha Téged sem érdekel a foci és adott esetben még utálod is, akkor ma szépen menjél el megnézni valahol egy meccset, és nézd az embereket. Nézz be az "álarcok" mögé, mert ha soha nem is, ilyenkor lehet. És ez nagyon jó :) És ne úgy nézd, hogy "na, a hülyék őrjöngenek", mert csak kiléptek a napi taposómalomból, ami úgy általában annyira nem egyszerű ám és nem is szokott sikerülni, ezért lehet ritkán látni ezt a különleges jelenséget, főleg ekkora mennyiségben. Ilyenkor érzem úgy, hogy nekem nem is tömegiszonyom van, hanem az "álarcokat" nem bírom és a taposómalmot.
De mondok még egy meredeket: szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki pontosan ugyanezért néz néha focit, tutibiztos vagyok benne, hogy sokan mennek pusztán a hangulat miatt, csak talán nem fogalmazódott még meg az elemzés, mint mondjuk nekem.

Szóval ha rajongó vagy, lécci ne kövezz meg, hogy nem érdekel, mert tudom értékelni a magam csíkos füves módján. Ha utálod a focit, akkor pedig próbáld új megvilágításba helyezni a témát, még az is lehet, hogy megszereted ;)

Rizsa befejezve, van inkább minta:


2012. június 14., csütörtök

Micimackó Tigrise peyote kulcstartó gyerekeknek

És örök gyerekeknek

Két csíkos macskaféle a mai menü, az egyik Tigris:

Egyáltalán nem szimmetrikus a széleken a minta, ezt a kritériumot ne várd tőle :)
Kulcstartónak szántam a peyote gyöngyfűzés mintát, gyerekeknek elsősorban. Mint tudjuk, ez relatív, úgyhogy mindenkinek, aki szereti Tigrist :)

A fűzés alapja páros peyote, először ezt a részt készítsd el:


Ezután mindkét oldalon jöhet a fogyasztgatás.
Ehhez itt találsz némi segédletet:


http://bigyibogyo.blogspot.hu/2011/12/rudolf-telora-fogyasztas-es-szaporitas.html


A másik csíkos macskaféle Cirmoscica Haj, a mi saját cicánk. Képregénybe foglaltam a mai produkcióját a cicának.No comment... (Tudom, nem értek a neveléshez.)

2012. június 13., szerda

Gyöngyfűzés 10 lépésben

- Bigyibogyó módra*1.

Válassz mintát. Ha azt hinnéd, hogy ezt nem kell feltétlenül a pontok közé szedni, mert egyértelmű, hogy az ember lánya már eleve mintával ül le fűzni, hát elméletben igazad van. Gyakorlatilag tapasztalat, hogy van olyan, hogy az embernek „csinálhatnékja” van. Mondom, ez mit jelent: nagyon, de nagyon fűznél már és órák óta keresed a megfelelő alanyt a megvalósításra, de még este 11-kor is várod az ihletet, hogy végül melyik legyen. Ez akkor is így van, ha van to-do listád ilyen esetekre.

2.

Keresd elő az összes hozzávalót a kiválasztott mintához – gyöngyök, damil vagy cérna, tű, vágóeszköz, stb.

3.

A gyöngytároló tálcácskák kimaradtak, vedd elő azokat is, pont annyit, ahány színárnyalattal szeretnél gyöngyöt fűzni. A felespohár is megteszi erre a célra…

4.

Nem fűzünk fotelban. Kanapén sem. Tudom, hogy kényelmes, főleg ha órákig tart egy mű elkészülése, de nagyon kellemetlen a résekből kivakarni az apró kis mütyüröket (bár érdekes más leleteket is lehet ilyenkor találni), és véleményem szerint a gyöngyborulást lehetetlen elkerülni. (Ha Neked már sikerült, akkor Te vagy a kivétel, aki erősíti a szabályt - gratulálok; vagy rátaláltál az abszolút megoldásra – kérlek, oszd meg velem is). Szóval asztal. Nagy. Lehetőség szerint rücskös felületű terítővel.

5.

Készítsd elő a zseblámpát is, friss elemekkel megtöltve. A gyöngyök nemcsak a fotelrésekbe tudnak elpotyogni, nagyon szívesen bújnak szőnyegszőrök közé és magasugrókat megszégyenítően pattognak konyhakövön. Kedvencem a fugával megegyező színű gyöngy fugán való elhelyezkedése. Zseblámpával 20%-os eredményről 80%-osra javíthatod a gyöngy-megtalálások arányát. Azért csak 80, mert még hetekkel és több takarítással később is fogsz belőlük találni, lehetetlen helyeken. Szerintem a gyöngyök magasabb intelligencia-szinten léteznek, mint az elsőre látszik.

6.

Majdnem biztos, hogy minimum egyszer, de inkább többször össze fog kócolódni-gabalyodni-csomósodni a damilod. Innentől kezdve göndör lesz, és minden egyes újabb szem gyöngy felfűzésekor fokozottabban hajlamos lesz az újabb kócolódás-gabalyodás-csomósodásra. Ki lehet ezt védeni végtelen türelemmel vagy ki lehet bogozni végtelen türelemmel. Sajnos rám az utóbbi vonatkozik.
A lényeg, ne hagyd benne a csomót és ne hagyd magára a fűzést, hogy majd másnap foglalkozol a problémával. Ha akkor és ott nem csomózod ki, soha többé, de legalábbis sokáig nem fogsz hozzányúlni. („Ha lóról való leesés után nem ülsz vissza, soha nem ülsz lóra” újragondolása, tapasztalat alapján.) Ha Nálad nem így működik, megint csak gratulálok, fejlettebb problémakezelő szinten vagy mint én, hehe :)

7.

Mikor kész vagy a minta lefűzésével, ne hagyd elvarratlanul. Ha akkor és ott nem varrod el, soha többé, de legalábbis sokáig nem fogsz hozzányúlni. (Lóra ülés újragondolása, tapasztalat alapján, nr. 2.)

8.

Miután elkészültél fűzéssel-elvarrással, tehát „átúlcettig” kész a cucc, pakold el a gyöngyöket. Ha akkor és ott nem pakolod el, soha többé, de legalábbis sokáig nem fogsz hozzányúlni. (Lóra ülés újragondolása, tapasztalat alapján, nr. 3.)

9.

Készíts a művedről szép fotót, több szögből, hogy legyen bizonyíték az utókornak, milyen szépeket tudsz csinálni. Tedd fel a blogodba vagy fotóalbumodba és mutasd meg mindenkinek.

10.

Hordd, ajándékozd el, add el; a lényeg, hogy legyél nagyon büszke rá, mert kivételes vagy. A legtöbb ember tv-nézésre pazarolja azt a kevés idejét, amellyel szabadon gazdálkodhatna ;)*A lista nem reprezentatív, a pontokat saját tapasztalatok alapján szedtem össze, ha Nálad nem merültek fel soha hasonló problémák, akkor minden tiszteletem a Tiéd, további szerencsés és rutinos gyöngyfűzést kívánok. Meg persze lelkes Bigyibogyó-olvasást :)

2012. június 12., kedd

Gyöngyhorgolás minta - esős időre

Azaz a mai napra tökéletes :)

Hét színből áll - nem kifejezetten a szivárvány színeiből, de elég színes, hogy elő lehessen vele csalogatni egy kis napsütést, úgyhogy hajrá ;)
Tízes kör alapú a gyöngyhurka minta, ez elég vaskos, inkább nyakláncnak javaslom.

Egy centihez kb. öt sort kell horgolnod, ez ötven gyöngyöt jelent, tehát egy nagyjából ötven centis nyaklánchoz 13-szor kell megismételned az alapmintát, egész pontosan az alább felsorolt gyöngysorozat felfűzését.
Egy kis magyarázat a képhez
Visszafelé kezdem, hátha sikerül teljesen megkavarni, főleg ha kezdő gyöngyhorgoló vagy.

Tehát az utolsó képen a színes kockák a számokkal a minta egy-egy gyöngyre való lebontása, öt oszlopba rendezve. Ennyi gyöngyöt kell felfűznöd ilyen sorrendben a horgolócérnádra, amit előzőleg NEM vágtál le a gombolyagról, ez szigorúan tilos. Természetesen hátulról kell kezdeni, tehát két fekete gyöngy, egy lila, egy fekete, egy barna, egy piros stb. egészen az első oszlop tetejéig. (No jó, elölről is kezdheted, a lényeg, hogy sorban haladjál, az eredmény végül is ugyanaz lesz.) Ez az öt oszlop az alapminta gyöngyeit jelenti, tehát ennyit, mint itt a képen:


Ebből kell tizenhárom egy ötven centis gyöngyhorgoláshoz.


A bal oldali ábrán a mintát kiterítve láthatod, ez segít majd a gyöngyök felfűzésekor is, ha esetleg belekavarodtál volna - ez igen könnyen előfordulhat.
A mellette lévő rajzon már horgolt állapotban láthatod a gyöngyeid, egy bizonyos szemszögből. A harmadik ábrán ugyancsak horgolt állapotban, de hátulról, tehát a kész horgolásod két oldala nem egyforma lesz, mint általában, hanem nagyon dizájnos, bigyibogyós ;)

A tízes körök azt jelenti, hogy a hurkád egy körében vagy szeletében 10 gyöngy foglal helyet.


TECHNIKA

Ha még nem horgoltál soha gyöngyhurkát, akkor kattints a következő linkre, itt igyekszem elmagyarázni - rajzokkal - hogy mit hogyan kell tenned. Nem nehéz, csak elsőre tűnik bonyolultnak, de ha tetszenek a gyöngyhurkák, ez ne riasszon el, megéri megtanulni.

http://bigyibogyo.blogspot.hu/2011/08/gyongyhorgolt-karkoto.html

Mikor tanulok, hatékonyabbnak bizonyul, ha több forrásból is informálódom, úgyhogy mutatok egy másik magyarázatot is, ez fotókból áll:

http://gyon-gyik-ek.blogspot.hu/2011/05/gyongyhorgolas-i-resz-felpalcas.html

Főleg Toho kásagyöngyökkel érdemes gyöngyhorgolást készíteni, mert ha így teszel, nagyon szép egyenletes lesz a kész horgolásod.

Végül meglesheted a kiskertünk legfrissebb csodáját, az idei első tündérrózsát. Már a tesói is várakoznak a víz alatt a kibújásra :)


2012. június 10., vasárnap

Ékezetes gótbetű gyöngyszövés minták

Itt vannak, végre elkészültek, teljes immáron a gótbetűs gyöngyszövés ábécé is.
Sőt kiteljesítem a peyote betűket is, hiszen most vettem észre, hogy az Ú betű annak rendje és módja szerint kimaradt, mikor szerepelnie kellett volna. Ha megpróbáltad leírni, hogy tyúk, akkor bizony érintve lehettél a hiányosság által. Vagy ha azt próbáltad meg leírni, hogy Úristen, hiányzik az Ú betű.

Tehát ez itt a peyote minta:


És az összes ékezetes gyöngyszövés betű:No, jó szórakozást hozzájuk, én meg megyek, főzök egy jó kis vasárnapi ebédet így délután fél három tájban. (későn érő típus vagyok)
A facebook-on letöltötted már a lájkért járó vintage mintákat? Már csak három napig van rá lehetőséged, aztán új szelek fújnak...;)

2012. június 7., csütörtök

Gótbetűk gyöngyszövés minta

Nem felejtettem ám el, hogy lógok még betűvel ;)

Mára a gótbetűk gyöngyszövés változatai jutnak, nem húzom-nyúzom most az időt, hogy apránként adagoljam a gyöngyfűzés mintákat, hoztam az összes betűt. Kivéve az ékezeteseket persze, de majd jönnek azok is nemsokára.

A méretezéssel úgy számolj, hogy a legszélesebb betűk 30 gyöngyből állnak keresztben, hosszában pedig 22-23 mindegyik.


Ha inkább peyote-hívő vagy, akkor is elkészítheted a gótbetűs szövegedet, ezeken a linkeken találod a betűket:

A, B, C:
http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/05/gotikus-peyote-abc.html

D, E, F, G, H:
http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/05/gotikus-abc-2-fejezet.html

I, J, K, L, M:
http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/05/gotikus-peyote-abc-i-tol-m-ig.html

N, O, P, Q, R, S:
http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/05/gotikus-peyote-abc-n-s.html

T, U, V:
http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/05/meg-egy-kis-got-betu.html

W, X, Y, Z:
http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/05/maradek.html

Végül az összes ékezetes betű:
http://bigyibogyo.blogspot.hu/2012/05/pockok.html

Jó irka-firkát ;)

2012. június 4., hétfő

A legkirályabb névtábla a faluban

A miénk :)

Szombaton születésnapja volt életem levegőjének, én meg általában olyan ajándékot szeretek adni, amitől leesik az ajándékozott álla úgy nagyjából a földig és a legmesszebbmenőkig el van ájulva újdonsült ajándékától. Ez nem is olyan önzetlen dolog, ha belegondolsz...
Ezenkívül persze legyen hasznos is, mert még egy porfogó senkinek se kell, de adjon többet és jobbat, mint más hasonló darab a kategóriában. Legyen szép, egyedi, személyre szóló és az illető személyiségét tükröző.
No szóval nem egyszerű teljesíteni a kritériumokat, néha nem is sikerül igazán, na de most... most szerintem beletrafáltam.

Titokban megsúgom, hogy nagyjából hasonló mennyiségben és minőségben fogom a cuccot használni, mint a szülinapos, ugyanis ez egy tűzzománc névtábla a bejárati ajtónkra.
Egyszerűen gyönyörű és tökéletes, és senki másnak nincs ilyen. Már csak azért sem, mert készítője, Boróka egyedi igények alapján készíti, minden táblára vágyónak mást és mást, teljesen személyre szabva.

Juj, most kiderült, hogy hogy hívják a nevünket.. :P

Készít gyönyörűszép ékszereket is, szintén tűzzománcból. De ne is hallgass rám, inkább nézz szét a Meskán, mert ott van a sok szép kincs:

http://meska.hu/Shop/index/1025

vagy az utcatábla blogon:

http://utcatabla.blogspot.hu/

Boróka, köszönöm még egyszer, hogy különlegessé varázsoltad a teljesen átlagos ajtónkat :) (Próbáltam moderálni magam, de nem megy, kimondom: nagyon tetszik a neved :) )

Van még örömködni való ok más is, mert végre sikerült lencsevégre kapnom a sünit, aki a kertünkben lakik. Eddig mindig meglógott, mielőtt beizzítottam volna a fényképezőgépet, de most én voltam a szemfülesebb. A macskák téli kuckójába vackolta be magát és többnyire száraz macskatápot eszik esténként, mikor senki se látja, úgyhogy igazi trónbitorló őkelme.


2012. június 1., péntek

Gyöngy rózsa

Megrendelésre készítettem és élvezet volt fűzni.


Kicsit féltem tőle, milyen megoldással varázsolok majd neki élethű és stabil, nem sérülékeny szárat, egyszer már megkínlódtam ezzel a témával egy bizonyos krókusznál, ami az első gyöngyből fűzött virágom volt.
Akkor zöld krepp papírral csomagoltam be az összetekergetett drótszárat, de nagy volt vele a macera. Ha jól emlékszem, Technokol ragasztóval igyekeztem a virághoz ragaszkodóbbá tenni a papírt, de valójában mindegy is, milyen volt a ragasztó, mert nem ez az ideális megoldás.

Mert arra most leltem rá ;)
Két módszert is ki lehet próbálni.

1. Elmész virágüzletekbe vagy virág nagykerbe és megkérdezed, kapsz-e (ha nagyon szépen kérsz) virágkötözéshez használatos zöld színű ragasztószalagot. Én virágüzleteket jártam végig, mert hülye módon délután ötkor kezdtem a vadászatba, ilyenkor már nagyker nincs nyitva. Többet látogattam meg, mint szerettem volna, gondolhatod, kaptam hideget-meleget. De zöld ragasztószalagot azt nem. Nincsen sem kreatív boltban, sem virágüzletben, sem sehol. (Röstellem bevallani, de már a zöld szigszalag is eszembe jutott, ha nem volna förtelmes ronda, lehet, hogy bepróbálom...)
Egy idő után fel is adtam, hazamentem szépen a virágos túra után virágkötöző dróttal, amit teljesen ingyen kaptam egy virágos hölgyeménytől, hálám örökké üldözni fogja (csak győzzön menekülni :P). Ha Ő nincsen, most nehéz helyzetben lennék. Merthogy errefelé drótot sem egyszerű ám szerezni, csak a fűzéshez használatos kreatív-drótot, ez pedig bár nagyon dekoratív, alkalmatlan egy gyöngy virág masszívvá tételéhez. Ezen egyébként mélyen megrendültem, én abban a hitben éltem, hogy a drót alapfelszerelés.

Egy szó mint száz, szerezhetsz zöld ragasztószalagot, ha időben kapsz észbe.

2. A másik verzió, ami teljes mértékben saját találmány, büszke is vagyok: a festett falhoz szokták használni azt a matt felületű ragasztószalagot, amit úgy lehet leszedni a leghisztisebb falfestésről is, hogy nem esik baja. Esetemben a ragasztószalagnak nem ez az előnyös tulajdonsága volt a legelőnyösebb, hanem a matt felülete, erre szándékoztam ezúttal felragasztani a krepp-papírt (nem a csupasz drótra, csak fejlődök valamerre :P ).
Ja, és hát ilyen nekünk volt itthon, tekintve, hogy egy éve télen ellepett minket a penész a nagytudású építészünk szakértelme miatt - hosszú mese - és újra kellett festetni az egész kócerájt. Ezt csak azért mondom, hogy láthassuk feketén-fehéren Te is meg én is: minden rosszban van valami jó.

No, ezzel a cuccal körbetekertem a gyöngy rózsa szárát ééééés NEM tekertem be krepp-papírral! Ugyanis abban a pillanatban megvilágosodás történt és inkább lefestettem zöld temperával. Egyszerűbb, természetesebb és időtállóbb lett a végeredmény.


Rózsadobozt is igyekeztem hozzá szerezni a virágárusoknál, na ez volt az, ami mindenkinél kiverte a biztosítékot...

Néhány kedves életkép következik a kerti tavunkból - ez elég nagyképűen hangzik, pedig csak két köbméter, jelképes tavacska, de nagy élet van ám benne. Egész életemben városban aszalódtam, nekem ezek a dolgok olyanok, mint egy életre kelt mesekönyv.

Ilyen piros halacskából van még pár, csak ritkán látni őket. Ez itt fent sokáig hűsölt a levél alatt. Tavaly ilyenkor költöztek be, de vannak olyan állatkák, akik már itt születtek! Láttál már ebihalat? Nekem ez az első :)


Valószínűleg nem volt kölcsönös az öröm, amit a találkozással kapcsolatban éreztem. Modellkedés után természetesen visszaengedtem a vízbe.
Csigabiga is van rengeteg sok, ez itt csak a töredéke az állománynak:


Ha jól számolom, sok százan lehetünk már a családban - az ebihalak vannak legtöbben -, azt már nem is merem számolni, hogy természetesen a falu összes macskája hozzánk jár inni, csoda, hogy még megvannak a halak...

A rózsa mintáját megosztottam a facebook-on is, és ha rákattintasz a következő linkre, akkor is elérheted:

http://kreativotlet.blog.hu/tags/gy%C3%B6ngyb%C5%91l_r%C3%B3zsa

Ha pedig a többi virágmintára is kíváncsi vagy, amikről eddig szó esett, akkor kattints:

krókusz
nárcisz 
tulipán
barka

Eredményes virágfűzést kívánok ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...