2011. augusztus 31., szerda

Színes ceruza --> Gyöngy --> Nyakék! Ékszerek megunt cerkából

Éljen a kreativitás!


innen vannak a képek


Ha pedig ezt az oldalt nézed meg, láthatod, hogy van, aki már művészi szinten űzi a ceruzaékszerészetet, név szerint Maria Cristina Bellucci. Riszpekt!
Az ilyen és hasonló egyszerű de nagyszerű dolgok váltják ki belőlem a 'fogom a fejem, hogy nekem hogy nem jutott eszembe' érzést. Ráadásul nem is nagy ördöngősség elkészíteni egy egyszerűbb változatú ceruzanyakláncot.

Kell hozzá:
színes ceruzák
kis fúró
kis fűrész - ezeket kreatív boltban talán nem lehet kapni (bár nem kizárt, még nem próbáltam), de nem kell megyéket átutazni, hogy beszerezze az ember, sőt akár otthon is rájuk akadhatsz
csiszolópapír
pillanatragasztó

Aztán csak darabolod, kifúrod, csiszolod, ragasztod és/vagy fűzöd, esetleg lakkozod. A többi már csak a fantáziádon múlik :)
Van egy készlet ceruzám, ami nem működik. Egyszerűen nem fognak. (olcsó húsnak híg a leve :S) Kidobni sajnáltam volna őket, de talán nem hiába kerültek hozzám ;)
Rendben is van jelen esetben az alacsony minőség, senki nem fogja a Gioconda cerkáit szétvagdosni :)

Szép napot, és jó fúrást-faragást!

2011. augusztus 30., kedd

Szövőkeret nr. 1

Előző alkalommal említettem volt, hogy szert tettem első házi készítésű szövőkeretemre. Igaz, minden szempontból első, nem szőttem még gyöngyöt eddig :) És ugye említettem azt is, hogy meggyűlt vele a bajom első lépésben.
Azóta bebizonyosodott, hogy használható, ennek kapcsán mégis arra gondoltam, tesztelhetném a különböző koncepciókat. A gondolat tervvé változott, úgyhogy jelenlegi szövőkeretem az első, de nem az utolsó a sorban!
Egyelőre három verziót gyűjtöttem össze, amit ki fogok próbálni. Egy dologban egyezni fognak, mégpedig hogy mindegyik házi készítésű lesz. Sokféle szövőkeret készítési leírást, ötletet lehet találni a neten, úgyhogy nem gondolnám, hogy üzletbe kéne menni ezügyben, bár választék van bőven. Fillérekből, minimális szerszámmal/hozzávalóval össze lehet dobni egy szövőkeretet, sőt olvastam olyan véleményt is, hogy a házi jobb, mint a bolti! (mint a lekvár :D)
Ezenkívül megvizsgálom az illető szövőkeret tartósságát, könnyen használhatóságát és nem utolsó sorban az elkészítés nehézségét.
Tehát lássuk az első versenyzőt :)
Az összerakási módozatot innen szedtem

Kell egy cipősdoboz, fogpiszkáló, három csavar, kartonpapír erősítésnek, ragasztó ízlés szerint, ezek megtalálhatók minden háztartásban. Körülbelül szűken egy óra lehetett a páromnak összerakni, én úgy láttam, élvezte :)
A cipősdoboz belülről meg van erősítve kartonlapokkal, a lukakba csavar került.
Könnyen használható, a probléma a tartóssággal lesz leginkább, hiszen mikor meghúzom a cérnát, hogy stabilan álljanak a láncfonalak, akkor a fogpiszkálók kicsit összevesznek a ragasztással. Annak ellenére, hogy picit összecsúsztak a pálcikák, szépen lehet dolgozni vele, viszont attól tartok, nem lesz túl hosszú életű.

Elkészítek még pár gyöngyszövést, aztán jöhet is a következő.
És egy fotó a kismadaramról, épp körülöttem kolbászolt, mikor készítettem a képeket :)

2011. augusztus 29., hétfő

Házi szövőkeret... helyett nefelejcs mobilkütyü

Tegnap életem párja végre elkészítette nekem a hőn áhított szövőkeretemet :)
Ezt szerettem volna ma megmutatni, dekoratív, színes, egyenletes gyöngyszövettel. Az élet persze közbeszólt, hiszen HÉTFŐ van, Garfield óta tudjuk, hogy a hétfő halott nap, csak aludni érdemes.
Az én esetemben ez úgy képeződött le, hogy nem sikerült egyelőre megszelídítenem vadonásúj szövőkeretemet, még egy pár fájtunk lesz egymással... Meggyőztem magam, hogy nem béna vagyok, csak nyűgös. Meg hogy a szövőkeretem nem jött tisztába a reinkarnálódásával, még azt hiszi, hogy ő cipősdoboz...
No egy szó mint száz, a szövőkeretes poszt holnapra marad, ma már semmi esetre sem vagyok hajlandó foglalkozni vele, félek, a sarokban kötne ki szegény :)
!viszont! találtam a Miyuki oldalán nagyon jó kis mintákat. Japánul van a szöveg, de egyszerű peyote fűzésről van szó, a képek igen beszédesek, ha mégsem, katt ide

A minták alapján nefelejcs mobilkütyüket készíthetsz (ez a barátság karkötő új generációs változata lehet...), pdf formátumban tudod letölteni, ingyenesen.
Szépek, aranyosak, nézd meg!

http://www.miyuki-beads.co.jp/miyukich/StitchStrap/index.html

Első lépésként van egy fotó a kész kütyüről és a minta ihletőjéről (pandamaci, virág, süti...)
Aztán fel vannak sorolva, milyen kódú delica gyöngyök kellenek az elkészítéshez, majd maga a minta, ezt kell húsz centiméteren keresztül ismételni. Úgy nézem, ha teljes mintákat fűzöl, nem hagyod darabban, és a végén összeilleszted az ábra szerint, szép folytonos lesz. Kisvirág jelöli az első gyöngyöt, csillag az utolsót. Ez az összeillesztéses ábra értelmezését könnyíti meg, de ha szeretnéd magyar szöveggel, nekem is van egy bejegyzésem az összeillesztésről itt.
Ha tényleg mobilfüggőt szeretnél belőle és nem mást, arra figyelj, hogy még összeillesztés előtt húzd fel a fűzésre a kis fém függesztőt, különben késő lesz :) Azért mondom, mert én igen hajlamos vagyok beleszaladni ilyen gikszerekbe...
Ezután rákerül a szerelőkarikával a zsinóros lógató (igazából nem tudom mi a neve, úgyhogy most adtam neki egy sajátot), amitől igazán mobilkütyü a mobilkütyü. Hogy ezt hogyan lehet felrakni, azt nem a konkrét letöltött mintában tudod megnézni, hanem az oldal elején a mintafelsorolás után, a lap alján.
Jó munkát :)

2011. augusztus 27., szombat

Japán gyöngyből japán minta

Egy nagyon kedves barátnőm nemrég Japánban járt, onnan hozott egy kis szuvenírt, egy pár evőpálcikát. Gyönyörű virágminta van a nyelén... vagy hát azon a részen, ahol fogni kell. Ilyen:

Ez a minta pedig megihletett egy másik mintát.
Egy újabb peyote karkötő, japán mintával :)Ez páratlan peyote!
Ha nem tudod, hogy kell fűzni, katt ide:
http://bigyibogyo.blogspot.com/2011/08/paratlan-peyote-fuzese.html

Százlábú karkötő

Olyan mintát kerestem a minap, amihez még hasonlót sem csináltam eddig. Fő a változatosság:) Találtam még régebben egy nagyon jó kis oldalt, most elővakartam a könyvjelzőkből:

http://gyongyekszermintak.blogspot.com/2008/05/mintk-tl-z-ig.html

 Százlábú karkötő vagy boa néven fut a minta (sz betűnél, Mu mintája)
Az eredmény pedig:
Annyit változtattam a mintán, hogy nem két lógót csináltam egy sorba, hanem hármat, így egy kicsit dúsabb lett. Nekem tetszik, igazi nyári darab :)

2011. augusztus 24., szerda

Két peyote fűzés összedolgozása

Ha olyan karkötőt szeretnél készíteni, amin nincs kapocs, hanem gyűrűszerűen egybefüggő, felhúzós karkötő, azt úgy tudod megoldani, hogy a fűzés két végét összefűzöd.
Ehhez először is olyan mintát kell keresni, ami páros számú sorból áll. Nem a páros peyote-ra gondolok, annak a keskenyebbik része áll páros számú gyöngyökből. Ahhoz, hogy a peyote fűzés két végét szépen össze tudjuk illeszteni, mint a fogaskerekeket, a hosszabbik oldalának (nevezhetnénk tulajdonképpen oszlopnak is, nekem valahogy nem szimpatikus ez a szó ebben a szövegkörnyezetben) kell páros számú gyöngyből állnia.
Ha nem párosra jön ki a mintád, és nem túl szimmetrikus (mint a múltkori minta, amit feltettem), akkor egyszerűen fűzz rá egy sorral kevesebbet. Vagy akár többet :) Ha meg szimmetrikus a minta, nem is feltétlenül szerencsés a két végét egybevarrni.
Mikor ezek a feltételek adottak, és összeilleszted a fűzés két végét, akkor tökéletesen egymásba fog illeszkedni, a kiálló gyöngyök beeső gyöngyökre, a beeső gyöngyök pedig kiálló gyöngyökre fognak esni. Pont mint a fogaskerekek.
A damil a fűzés végén és az összeillesztés előtt a szélső, beeső gyöngyből lógjon ki. Ezt átfűzöd az első sor kiálló gyöngyébe alulról, így már az első sorod össze is van illesztve. Így haladj tovább, mindig a kiálló gyöngyökbe fűzve a damilt, míg a két vége a karkötőnek szépen össze lesz fűzve.
Ha ezzel kész vagy, akkor az utolsó sor legfelső piros gyöngyéből (az ábra szerint) fog a damilod kilógni. Az első sor piros gyöngyéből is kilóg egy darab damil, ez az a ráhagyás, amit a fűzés kezdetén meghagytunk az első gyöngy előtt. Kösd össze a két damilt jó szorosan, aztán dolgozd bele a fűzésbe. És kész is :)
A mai minta pedig:Ez egy páros peyote minta. Összeillesztésre jelen állapotában nem alkalmas, de ha egy sorral kevesebbet fűzöl, már meg is oldódik ez a probléma :)

2011. augusztus 22., hétfő

Páratlan peyote fűzése

A páratlan peyote abban különbözik a páros peyote fűzéstől, hogy - egy karkötőnél például - páratlan számú gyöngyből áll egy sor. Nem sokkal nehezebb egy ilyen ékszert elkészíteni, mint a párosat, egy kevés gyakorlattal nem fog problémát okozni.
Itt egy ábra:
 Amikor elérsz a fordulóponthoz a sor végén, mielőtt folytatnád a következő sorral, az előző sor utolsó gyöngyének hurkába fűzöd a tűt, majd vissza a legutolsó gyöngybe, ezután jöhet a következő gyöngy.
Létezik kétszemes és háromszemes peyote is, ez abban más, hogy itt két, illetve három szem gyöngyöt gyakorlatilag egyként kezelünk, ezzel a technikával valamivel gyorsabban lehet elkészíteni az ékszert, és könnyebb egyenletesen fűzni, kevésbé csúsznak szét a dolgok.
Picit homályosra sikerült a fotó, de a lényeg látszik.
Ha már csak nagyjából húsz centi van a damilból, akkor szépen dolgozd bele a már meglévő részébe a karkötőnek (azért mondok karkötőt, mert azt a legegyszerűbb ezzel a technikával összehozni), ez pedig a következőképpen történjen:
vagy valami hasonló :)
Fontos, hogy ne akkor jusson eszedbe, hogy elfogy a damilod, mikor már csak öt centi van belőle; és semmiképp se csomózgass, mert az nagyon ronda és nem lehet eltüntetni sehogy.
A következő szálat ugyanilyen módon kell bedolgozni, ha ezt jól csináltad, akkor a damil hosszabbik fele ott fog kilógni, ahol az eldolgozandó damil lógott ki. Vagyis a kép szerint a jobb felső sarokban a piros gyöngy.

Legközelebb jön a két peyote fűzés egybefűzése, ez akkor hasznos, ha például kapocs nélküli, felhúzós karkötőt szeretnénk, vagy a gyöngybogyó készítésének is van egy olyan fajtája, mikor ezt használjuk.
Addig itt egy karkötő minta, szintén saját tervezés. Páros peyote!Peyote alapfűzés, páros peyote:
http://bigyibogyo.blogspot.com/2011/08/peyote-karkoto-fuzese.html

2011. augusztus 19., péntek

Peyote karkötő fűzése

Peyote karkötő fűzése

A peyote fűzés a kedvencem a gyöngyhorgolás mellett.
A peyote karkötőt japán gyöngyökből érdemes fűzni. A Miyuki delica és a Toho cég Treasure nevű gyöngyei a legalkalmasabbak erre, ez a két gyöngyfajta teljesen egyforma egyébként, mindkettő egyenes oldalú, henger formájú, és óriási lyuk van a közepén, könnyű vele fűzni. Árban nem nagyon láttam különbséget. A másik, amiért érdemes ezeket alkalmazni a peyote technikához, hogy minden szem egyforma a különleges eljárásnak köszönhetően, amivel készítik. Így a kész ékszer vagy más egyéb nagyon profin fog kinézni és sokkal esztétikusabb lesz, mint mondjuk egy olcsóbb fajta kásagyöngyből. (az olcsó kásagyöngy a gyöngyállatkákhoz viszont kiváló :)
A többi hozzávaló a damil vagy cérna, és a gyöngyfűzőtű. Ez nagyon vékony, törékeny tű, átfér az apró gyöngyökön is. Damil használata esetén elhagyható, de szerintem könnyebb azért vele mint nélküle.
Damilból 0,2-0,3-as méretűt jó használni, ez akár háromszor is átfér egy gyöngy furatán.
A gyöngyök úgy helyezkednek el egymáson, mint a téglák egy falon:
 Ha karkötőt szeretnél fűzni, első teendőid közé tartozik meghatározni a karkötő szélességét. A fenti képen látható 'alkotásom' négy gyöngy széles.
Ide kapcsolódik, hogy van páros és páratlan peyote fűzés. A különbség értelemszerű, a páros fűzésű karkötő szélessége vagy kezdő sora páros számú gyöngyből áll, a páratlan fűzésűé pedig páratlan számúból. Páros fűzéssel egyszerűbb picit fűzni (nem sokkal egyébként), úgyhogy ha teljesen kezdő vagy, akkor először inkább párossal próbáld.
Tehát lássuk először a páros peyote fűzést. Itt egy nagyon jó kis ábra az első két sorról.Az első gyöngyöt ha felfűzöd, hurkold rajta keresztül a damilt, hogy stabil legyen. Ez a stopgyöngy. Hagyjál kb. 20 centis szabad szálat belőle, a másik szálra kezdheted a fűzést. Ha megvan az stopgyöngy, fűzd fel az első tíz gyöngyöt. Fordulunk, jön a második sor. No ha kezdő vagy, akkor a második-harmadik sor horror. A gyöngyök baromira nem azt akarják, amit te akarsz. Ha csak gyakorolsz, nem minta alapján fűzöl, érdemes a színekkel játszani, akkor könnyebb nyomon követni, ki ki után jön.
Amikor az első sorról fordulsz a másodikra (már fent van a szálon a tíz gyöngyöd) told fel a tizenegyediket is, majd a szálat fűzd a kilencedik gyöngybe. Jön a következő gyöngy, ha fent van, fűzd a a szálat a hetedik gyöngybe, tehát mindig ki kell egyet hagyni, hogy egymás mellé kerüljön a 10. és 11. gyöngy, a 12. és 8. és így tovább. Mikor épp csinálod, és már kicsit összébb állt a minta, nagyon szépen kiadja, hogy melyik gyöngy hova kerüljön.
Beszámoztam az ábrán a gyöngyöket, hogy jobban átláthatóbb legyen a magyarázatom


Ha rákattintasz, nagyobb méretben láthatod a képet.
Legközelebb jön a páratlan peyote fűzése. Addig is teszek ide egy mintát is. Én terveztem :)Kilenc féle szín kell hozzá: fehér, valamint a piros/rózsaszín/bordó nyolc árnyalata.

2011. augusztus 17., szerda

Peyote karkötő alap, madárház: a mai termésem

A mai termésem egy peyote karkötő, egyelőre kapocs nélkül. Nem döntöttem még el, milyen kapocs illene hozzá leginkább, ezüst vagy antikolt, kicsi vagy nagy, úgyhogy egy kicsit még kapocs nélkül is marad. Szép nyári színei vannak. Az internetről szedtem a mintát, de csak a képet mentettem el, ha ráakadok újra, felteszem azt is.
A madárkák pedig a legújabb őrület termékei, legalábbis nekem új :) Japán gyöngyállat fűzési technika, jópofa szerzeteket lehet vele fűzni, minden apró és gömbölyű :) mobildísznek ideális! (egyébként nagyon hasonlít a raw fűzéshez)
íme a karkötő:
azt is teszteltem, mindenféle előre elhatározott szándék nélkül, hogy vízálló-e :D szerencsére az:


A kismadarak pedig egy pingvin és egy kiscsibe. Nagyon tetszik ez a technika, valószínűleg boldog-boldogtalan el lesz látva mobildísszel a környezetemben...

2011. augusztus 10., szerda

Gyöngyfajták

Kásagyöngy
A kásagyöngy pici, kerek üveggyöngy, ezt használjuk a legtöbb fűzési technika alapanyagaként, és ebből készül a gyöngy állatkák többsége is. 2-3 milliméter az átmérője, persze több méretben is kapható, a 11/0-ás méretűből fogy a legtöbb.

Henger alakú gyöngyök
Ilyen a Miyuki delica és a Toho Treasure márkanevű gyöngyök. Ezek is üveggyöngyök, lézerrel darabolják őket, így mind tökéletesen egyforma. A peyote vagy más néven mozaik technikához ezek a legalkalmasabbak, a kész fűzés szép tömör és szövetszerű lesz, ha ebből fűzünk. Érdekesség: a japán precizitás bizonyítéka, hogy minden zacskóba darabszámra pontos mennyiségű gyöngy kerül :)

Swarovski gyöngyök
Nagyon szép, géppel csiszolt kristálygyöngyök, többféle színben és méretben kapható, egy nagyon egyszerű ékszert is különlegessé tud tenni.

Tekla gyöngy
Igazgyöngy utánzat. Általában üvegből készül, sokféle színben. Főleg ékszerekhez használják, kásagyönggyel, delicával vagy más gyöngyfajtákkal kombinálva, így szépen érvényesül.

Szalmagyöngy
Hosszú, henger alakú üveggyöngy. Általában kásagyöngyökkel kombinálják.

Vágott szélű gyöngy
Olyan, mint a szalmagyöngy, csak sokkal rövidebb, a gyöngy átmérője nagyjából megegyezik a hosszával.

Csiszolt gyöngy
Ezen belül vannak különféle technikák: fazettázás, kaboson és free form.Sok helyen olvastam, hogy a fazettázott gyöngy nem csiszolt gyöngy, ez így nem igaz, ezek is csiszolt gyöngyök, csak pontosabb meghatározás a fazettázott, hiszen ez a több csiszolási technika közül az egyik.
Fazettázott gyöngy
Üveggyöngy, préseléssel majd csiszolással készülnek. Sík, élekkel határolt oldalai vannak, ezek a fazetták.
Kaboson
Gömbölyűre csiszolt kő vagy ásvány, medálnak nagyon szép.

Free form
Szabad csiszolási forma, minden csiszolt kő egyedi formájú.


Lámpagyöngy
Ezt a gyöngyfajtát üvegműves készíti egyenként, olvasztással. Így minden egyes lámpagyöngy egyedi.

Farfalle gyöngy vagy masnigyöngy
Érdekes formájú üveggyöngy, olyan, mintha masni lenne, és keresztben a közepén van a luk.

Préselt gyöngy
Formagyöngynek is nevezik, préseléssel készül. Sokféle formában és méretben lehet kapni


2011. augusztus 9., kedd

A gyöngyök tárolása

A gyöngyök és a hozzátartozó alkatrészek és szerszámok tárolására számtalan lehetőség van, csak a fantázia szabhat határt a dolognak. Ennek ellenére sok problémát tud okozni. A térdig érő csizmám gyári dobozával kezdtem, akkor még a gyöngyözős könyveket is benne tároltam. De az ember észre sem veszi, és már a lakás minden részében hobbikellékek állnak lesben. Alattomosan tudnak terjedni, az biztos :) Ma már - egy helyre zsúfolt állapotban - a csizmás doboz háromszorosát teszi ki a felszerelésem, könyvek nélkül. Nem merem írni, hogy rendbe rakott állapotban, sajnos hiába küzdök, abban a dobozban nem lesz rend soha :) Ez nem baj egyébként, amíg biztonságos tárolókban vannak a cuccok, nem mennek tönkre, és amíg mindenről tudjuk, mi hol van. A zseni úgyis átlát a káoszon ugye...
Vannak persze reménytelen álmaim a témában:
egyszerűen csodálatos... :)
Dehát míg nincs egy hangárnyi szobánk külön ennek a kedvtelésnek szentelve - mondhatnám: műhely -, addig maradnak a picit kispolgáribb, de azért hatékony és találékony módszerek. Szerintem tökéletesen felesleges tárolóedényre költeni. (Lehet, hogy emiatt a véleményem miatt folyamatos a rendetlenség a gyöngyös dobozomban? :) Persze nem árt, ha akad egy-két eleve erre a célra elrendeltetett doboz, nekem is van ilyenem, viszont drága, én meg sóher vagyok. Inkább veszek ugyanannyi pénzért gyöngyöt. (de nem?)
Viszont! Mivel a pasik kevésbé csábulnak el, ha tárolásról van szó, és nem a szépdedrága, hanem inkább az olcsóéspraktikus felé tendálnak, ha kütyük tárolásáról van szó, nagy áruházláncok bütykölős részlegén gyöngytárolásra tökéletesen megfelelő, olcsó csavartároló dobozokat lehet beszerezni. Mi azt hiszem, az obiban találtunk egy ilyet, 4-500 forint volt darabja, kb. 10x15 centis az alapterülete, kilenc rekesz van benne.
És hát van az a megoldás, mikor olyan dobozt használunk, amiben azelőtt valami más volt. Ha az eredeti funkcióra kiadott pénzt nem számítjuk, akkor ez a megoldás tulajdonképpen ingyenes. Persze nem, de vannak dolgok, amiket úgyis megveszünk, vagy mert kell, vagy mert vágyunk rá. Ha mondjuk a nagyi szed olyan gyógyszert, ami nem leveles vagy zacskós, hanem fiolában lehet kapni, el lehet tőle kunyerálni kásagyöngy vagy delica tárolására. A cottage cheese dobozában nagyszerűen lehet teklagyöngyöket tartani. Ha nincs neki műanyag teteje, márpedig általában nincs, akkor jó rá a tejfölös dobozé. A kiürült temperás üvegcsék is tökéletesen megfelelnek. Aztán sokan használnak szemránckrémet, annak a doboza is nagyon jó, hiszen nem túl nagy, hogy kényelmetlen legyen használni, és nem is túl kicsi. Szóval, a lehetőségek tárháza végtelen.
A kapcsokat, szerelőpálcákat, gyöngykupakokat, karikákat és ilyesmiket én egyazon rekeszben tárolom, nem szeretem a túl sok dobozkát sem, mert akkor meg már azért nem lehet kiigazodni. A tűknek persze külön dobozkájuk van, bár tervezem, hogy csinálok nekik tűpárnát:)

2011. augusztus 3., szerda

Gyöngyhorgolt karóra

Szeretem az órákat, de évek óta nem hordok karórát. Régóta keresek olyat, ami igazán illik hozzám, nem átlagos, senki másnak nincs olyan. És nem utolsó sorban szép. Tényleg számtalan helyen nézelődtem, az órás kirakatoktól elkezdve az Avon katalógusokon át egészen a Meska oldaláig, ami persze messze vitte a prímet :) de az igazi nekem való órát csak nem találtam sehol. Felötlött a gondolat: mért ne csinálhatnék egyet ÉN? Mondjuk gyöngyhorgolt szíjjal...
Ezúttal a gyöngyhorgolás alaptechnikáját mutatom meg. Nagy kedvencem ez a technika, mert nagyon szép és nagyon változatos ékszereket lehet általa készíteni. Akár filmnézés közben :)
Első lépésként választasz egy horgolószálnak alkalmas gombolyagot. Én először fekete színű gumis gyöngyfűzőcérnával kezdtem, tökéletesen alkalmas a feladat végrehajtására. Főleg karkötőknél, lehet nyújtani a kész karkötőt - módjával persze -, nem az lesz az első dolga, hogy elszakadjon.
Az ékszeróra viszont, amit most fogok bemutatni, gumis damillal készült. Úgy érzem, megtaláltam az igazit :) nincs még kipróbálva, hiszen nem hordtam még, de élmény vele dolgozni, és mivel színtelen, gyönyörűen érvényesülnek a gyöngyök színei. Miyuki kásagyöngyöket használtam. Nem a legolcsóbb, de gyöngyhorgoláshoz érdemes ezt a márkát használni, hiszen olyan eljárással gyártják őket, hogy minden szem tökéletesen egyforma, nem kell fűzés közben válogatni, és így egyenletes lesz a kész ékszer. Szoktam cseh vagy kínai kásagyöngyből is horgolni, azzal is nagyon szép, de ég és föld a különbség.
Tehát megvan a cérna vagy damil. Ezután fogod a horgolótűdet, én a 11/0-s méretű gyöngyhöz 10-es horgolótűt használok. Minél nagyobb a szám a horgolótűn, annál vékonyabb.

A damilom 0,5-ös méretű, ez elég vastag. Úgy tudom, gumis damilból nem is nagyon gyártanak vékonyabbat. Ennek annyi hátránya van, hogy a gyöngyfűzőtűbe képtelenség befűzni, kézzel kell felfűzni a gyöngyöket.
És már itt is a következő lépés. Miután eldöntötted, mit szeretnél horgolni, karkötőt vagy nyakláncot vagy mást, az összes gyöngyöt egymás után felfűzöd a damilon. Én ezt a részét kedvelem legkevésbé. Fűzögetni kell, mikor én már azt szeretném látni, hogy néz ki az ötletem horgolva :) Ne vágj le a damilból, amíg horgolod az ékszert, az a tekercs damil bizony foglalt lesz. Nem lehet szakaszonként használni a damilt, mert nem lehet később eltüntetni a csomózás meg pótlás nyomait, mint például a peyote fűzésnél vagy a gyöngyszövésnél. És ez a technika szinte zabálja a damilt, sose lehet előre tudni, mennyi kell végül belőle :S
Mivel előre fel kell fűzni az összes gyöngyöt, nagyon-nagyon kell figyelni, hogy ne rontsd el a mintát
Ha fent van az összes gyöngy, akkor a horgolótűre megalkothatod az első láncszemet, ez a szem még gyöngymentes lesz. 15-20 centi damil lógjon a láncszem túlsó végén. Bevallom, nekem még sose sikerült horgolással megcsinálni az első szemet, úgyhogy baromi egyszerűen csomót kötök a tűre.

Ezután felhorgolsz hat láncszemet, mindegyiket egy-egy gyönggyel. Egy szem gyöngyöt felcsúsztatsz egészen a horgolótűig. Aztán a damilt - magad felé húzva - ráhajtod a horgolótűre. Áthúzod a szemen. Ugyanígy teszel még öt gyönggyel. Ez a hat felhorgolt láncszem alkotja az első sort. Kevesebb (minimum 3) vagy több gyöngyből is állhatnak a sorok, nekem a legtöbb eddig 10 volt, jó vastag lett a nyaklánc :), tanuláshoz vagy gyakorláshoz érdemes hattal dolgozni, így nem túl kevés és nem túl sok ahhoz, hogy átláthatatlan legyen az egész cucc.

A második sor következik. Az első és a hatodik gyöngyszem fognak most találkozni. A horgolótűt az első gyöngyös láncszembe kell szúrni (fent a rajzon a piros gyöngyösbe), ekkor a piros gyöngy a horgolótű mögött fog elhelyezkedni. Most két láncszem van a tűn (rajz + fotó).
Ezután ráhajtod a damilt hátulról magad felé a következő láncszemmel a tűre, a második sor első gyöngye most a tűre hajtott damil mögött van.

Áthúzod a damilt mindkét láncszemen. Most megint egy láncszem van a tűn. Megint beszúrsz a következő szembe, a gyöngy a tű mögött legyen. Két láncszem van a tűn. Ráhajtod a következő gyönggyel a damilt a tűre magad felé, áthúzod mindkét láncszemen. És így tovább körbe-körbe, míg el nem fogy az összes gyöngy.
Kezdetnek nagyon egyszerű mintával érdemes kezdened. Válassz egyforma méretű kásagyöngyökből hatféle színt, minden színből fűzz fel egyet, aztán ezt a hatos pakkot ismételd, míg eléred a kívánt mennyiséget. Így, ha jól csinálod, a horgoláskor minden gyöngy fölé a következő sorban azonos színű gyöngy kerül kicsit csúsztatva, és hat spirál fog egymással párhuzamosan futni a karkötő mentén. Karkötőhöz körülbelül 100 centi hosszúságban kell horgolás előtt felsorakoztatni a gyöngyöket, egy kb. 40-45 centis nyaklánchoz meg akár dupla annyi is kell. (Mondom, hogy zabálja a damilt :) és ez még csak a felfűzés, horgoláskor a hurkok még több anyagot emésztenek fel) Persze ez függ attól is, hány szemből áll egy sorod.

Az én mintám most picit bonyolultabb, mint a gyakorló 'egymásutánhatszín' minta. A Színes ötletek sorozatban megjelent Gyöngyhorgolt ékszerek című oktató füzetben találtam rá.

A színeken és a formán is variáltam, ha már csak azt nézzük is, hogy én órát szerettem volna csinálni. Csak az alapmintát tartottam meg.

Ezeket a színkódú gyöngyöket választottam. Egyelőre nem találtam interneten rendelhetőt, az én csomagjaimra pedig csak kód van írva, név nem, tehát a fotón kívül a kódot tudom csak mondani.
92428-2 - ez egy ezüstközepű, sötét lilás árnyalat
91026-1 - zöld, hasonlít a Zsolnay eozinra
9149-6 - kék, átlátszó
9535-7 - ez egy gyöngyházas rózsaszín árnyalat
11-9141F - matt, jeges hatású piros szín.
A mintát paintben rajzoltam, próbáltam hasonló színeket összeválogatni. A lehetőségekhez mérten :)

Ebben a sorrendben kell felfűzni a gyöngyöket, mindig annyit, amennyi mellé van írva. Ezt a sorozatot 21szer ismételtem, így felhorgolva kétszer lehet lazán körbetekerni a csuklómon.
Ha az egész fel van horgolva, kb. 15-20 centit rajtahagyva elvágod a damilt, és az utolsó szemen áthúzod úgy ahogy van, mind a 20 centit. Azután jönnek a gyöngykupakok és az órafej. Ezüst alkatrészeket használtam, kivéve az órafejet és a gyöngykupakokat. A nagyobbikat az utcán találtam. Fogalmam sincs, előző életében milyen funkciót töltött be, de nekem most tökéletesen megfelel a karórám díszének :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...